Uçak Motorları Nasıl Çalışır?

Gökyüzünün devasa çelik kuşları, ticari uçaklardır. Bu büyük kuşların güç kaynağı olan uçak motorlarının nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Sizler için bugün uçak motorlarının nasıl çalıştığını anlatacağım. Mutlaka hayatınızın herhangi bir anında bir uçak sesi duymuşsunuzdur. Çok gürültülü oldukları için ya dikkatinizi dağıtmışlardır ya da kısa bir süreliğine de olsa diğer sesleri duymanızı azaltmıştır. Bunun sebebi uçak motorlarının çok güçlü olmasıdır.

Uçak Motorları
Uçak motorlarında birbiri içine geçmiş pervanelerden oluşan bir tribün sistemi vardır. Motorlar ilk çalıştırmada dönme hareketini tek başına yapamaz, bu hareketi yapabilmesi için pervanelerin basınçlı hava ile döndürülmesi gerekir. Ya da başka bir güç kaynağından güç alarak bu dönme işlemi başlatılır.

Basınçlı hava ile dönmeye başlayan motorlar, daha sonra yanma odalarında önden aldığı hava ve yakıtla yanarak dönme hareketini yapmaya devam eder ve yanan havayı egzozdan dışarı püskürterek bir itme gücü sağlanır. Yani motor ön kısmından aldığı hava ve uçak yakıtının yanmasıyla dönmeye sürekli olarak devam eder. Motorun gücünü pilotlar verdikleri yakıta göre belirlerler, bir başka deyişle ne kadar güce ihtiyaç duyuyorlarsa o oranda motora yakıt sağlarlar. Sürekli devam eden bu işlem sayesinde bir itme gücü ortaya çıkar ve tonlarca ağırlıktaki uçak ileri doğru hareket eder.

Uçak motoru yaklaşık 100.000 ile 150.000 beygir arasında bir güce sahiptir. Yani bir arabanın 1000 katı bir gücü var. Bu örnek üzerinden bir uçak motorunun ne denli güçlü olduğunu anlayabilirsiniz.

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Yolcu Uçaklarındaki Fren Sistemleri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selçuk üniversitesinde İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde okuyorum aynı zamanda Anadolu üniversitesinde Havacılık Yönetimi bölümü okuyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap