Hava Harp Okulu’na Nasıl Girilir?

İçindekiler

Bu yazımızda sizlere Hava Harp Okulu’na girerken hangi aşamalardan geçtiğimizi anlatacağım. Bu aşamalar:

  • Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Başvurmak
  • Milli Savunma Üniversitesi Sınavına Girmek
  • Milli Savunma Üniversitesi Sınav Sonuçlarının İlanı
  • Aday Başvurularının Alınması
  • Başvuruların Değerlendirilmesi ve Başvurusu Kabul Edilen Adayların İlanı
  • 2. Seçim Aşamaları
    • Evrak Kontrolü
    • Fiziki Değerlendirme
    • Kişilik Değerlendirme Testi
    • Fiziki Yeterlilik Testi
    • Psikomotor Testi
    • Mülakat
    • Sağlık Muayenesi
    • Öğrenci Seçme Uçuşu (ÖSU)
    • İntibak
    • Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması
 
Hava Harp Okulu
 

MSÜ Sınavı Başvurusu

Adaylar, başvurularını MSÜ kılavuzunda belirtilen tarihler arasında elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak internet aracılığıyla (ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden) yapacaklardır. Başvuru koşullarını öğrenmek için tıklayınız. Adaylar sınav ücretinin yatırılması ile başvurularını tamamlarlar.

MSÜ Sınavına Giriş

MSÜ kılavuzunda belirlenen tarihte, adayın tercih ettiği veya belirlenen sınav merkezinde adaylar sınava girer. Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır. Test; tek kitapçık halinde adaylara verilecek, adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir.
Testin alt testleri ve soru sayıları aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Türkçe (40 soru)
  • Sosyal Bilimler
    • Tarih (5 soru)
    • Coğrafya (5 soru)
    • Felsefe (5 soru)
    • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) (5 soru)
  • Temel Matematik (40 soru)
  • Fen Bilimleri
    • Fizik (7 soru)
    • Kimya (7 soru)
    • Biyoloji (6 soru)

MSÜ Sınav Sonuçlarının İlanı

Adaylar, soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları
ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanların hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
  • Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
  • Tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki tablodaki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.
  • Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların MSÜ-SAYISAL (SA), MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA), MSÜ-SÖZEL (SÖ), MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulacaktır.
Adaylar sınav sonuçlarını; T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr
internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

Hava Harp Okulu Aday Başvurularının Yapılması

MSÜ sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar öncelik sırasına göre okul tercihlerini
https://personeltemin.msb.gov.tr adresinden belirleyebileceklerdir. Belirtilen süre içerisinde internet sitesi üzerinden tercihini yapmayan adaylar, 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılmayacaktır.

Evrak Kontrolü

İkinci seçim aşamalarına çağrılan adayların, T.C. kimlik numarası ve fotoğrafı bulunan kimlikleri ile
internette yayımlanan ve ikinci seçim aşamalarına gelirken beraberlerinde getirmeleri gereken belgeleri tam olarak getirip getirmedikleri, getirilen belgelerin adayların internet üzerinden başvuru sırasında beyan ettiği bilgileri doğrulayıp doğrulamadığı kontrol edilir. Yapılan kontrolde başvuru koşullarını sağlamadığı tespit edilen adaylar seçim aşamalarına katılamazlar.

Fiziki Değerlendirme

Aday öğrencilerin değerlendirilmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil
Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan boy ve kilo sınırları esas alınır. Ölçümler mutlaka ayakkabısız yapılacaktır. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar başvuru şartlarını taşımadığından seçim aşamalarına katılamazlar. Bu aşamada elenen adayın itirazı: aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden kabul edilir ve farklı tartı, ölçüm veya kontrol cihazları ile tekrar değerlendirilir. İkinci değerlendirmede belirlenen sonuçlar kesindir ve tekrar itiraz edilemez.

AÇIKLAMA: 
1) Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır.
2) 19 yaşından küçük kadınlar hakkında tablonun kırk ikinci (kırk iki dahil) satıra kadar olan bölümü, 19 yaşından küçük erkekler hakkında tablonun yirmi dokuzuncu (yirmi dokuz dahil) satıra kadar olan bölümü uygulanır.
3) Ağırlık alt ve üst sınırlarının hesaplanmasında vücut kitle indeksinin alt sınırı 19 (kg/m²), üst sınırı 26 (kg/m²) olarak esas alınmıştır.
4) Vücut Kitle İndeksi = Ağırlık/Boy (kg/m²) formülü üzerinden hesaplanmıştır.
5) Hava Harp Okulu adayları için uygulanacak boy-kilo sınırları tablodaki 165 cm -190 cm (dâhil) arasında olacaktır.

Kişilik Değerlendirme Testi

Adayların kişilik özelliklerini belirlemek, mülakat aşamasına destekleyici veri sağlamak amacıyla kullanılır, test sonuçlarına göre eleme yapılmaz.

Fiziki Yeterlilik Testi (FYT)

Adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak testler olup mekik, şınav ve 400 metre koşu branşlarında yapılır. Fiziki Yeterlilik Testinde uygulanacak branşlara göre derece ve puanlar tabloda gösterilmiştir. Tüm testlerde üst sınır derecesinde performans gösterenler 100 tam puan alacaklardır. Fiziki Yeterlilik Testinde (FYT) üç branşın ikisinden en az birer puan almak zorunludur. İki ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Aday puan alamadığı branş veya branşlardan bir defaya mahsus olmak üzere itiraz sınavına girebilir.
AÇIKLAMALAR: 
1. Fiziki Yeterlilik Testinde (FYT) üç branşın ikisinden en az birer puan almak zorunludur. İki ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Aday puan alamadığı branş veya branşlardan bir defaya mahsus olmak üzere itiraz sınavına girebilir.
2. Adayın aldığı puanların toplamı Fiziki Yeterlilik Testi puanını oluşturur.

Psikomotor Testi

Adayların el-ayak-göz koordinasyonu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat vb. yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanır. 7 tane testten oluşur. Psikomotor testinden toplam puan 180’dir. Adayların kaç puan aldığı açıklanmaz sadece geçti veya kaldı bilgisi verilir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılır, varsa diğer okul tercihleri için seçim aşamalarına devam ettirilir. Psikomotor testinin itirazı yapılmaz ve her adayın tek giriş hakkı vardır.

Mülakat

Adayların test ve sınavlar ile tespit edilemeyen bireysel özelliklerini tanımak amacıyla, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen seçim aşamasıdır. Mülakat komisyonu tarafından, görüşme yoluyla adayın; gelişime açıklığı, bireysel zenginlik ve kültürü, söylenenleri doğru anlama, konuşma ve ifade becerisi, düşünceleri arasındaki tutarlılığı, ikna gücü, çok yönlü düşünme yeteneği, kendine güveni, heyecan durumu, davranışlarındaki denge, mesleğe yönelik istekliliği, psikolojik yapısı, Türkçeyi kusursuz konuşması, dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk olmaması değerlendirilmektedir. Komisyon üyeleri, adayları birbirlerinden bağımsız olarak ve yüz tam puan üzerinden değerlendirmektedir. Belirlenen baraj puanının altında puan alan adaylar müteakip sürece devam ettirilmez. Mülakat, 100 puan üzerinden değerlendirilecek, 70 ve üstü alan adaylar başarılı kabul edilecektir.

Sağlık Muayenesi

Mülakatta başarılı olan adaylar sınav merkezi tarafından, belirlenmiş hastanelere “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne uygun şekilde, “Askerî Öğrenci Olur, Kategori-1 hava aracında uçucu yetiştirilmeye elverişlidir.” sağlık raporunu almak üzere sevk edilir. Bu raporları alamayan Hava Harp Okulu adaylarının, adaylığı sona erer.

Hava Harp Okulu Öğrenci Seçme Uçuşu (ÖSU)

Hava Harp Okulu adayı olarak 2’nci Seçim Aşamaları’na çağrılan ve “Askeri öğrenci olur, Kategori-1 hava aracında uçucu yetiştirilmeye elverişlidir” sağlık raporu alanlardan ÖSU Kontenjanına girenler için uygulanacaktır. ÖSU Kontenjanında yer alacak adaylar 2020-MSÜ Sayısal puanı (100’lük sisteme dönüştürülerek), Fiziki Yeterlilik Testi ve Mülakat notları esas alınarak uygulanacak değerlendirmeye göre belirlenecektir.
Önceki seçim aşamalarını başarı ile tamamlayan adaylardan Öğrenci Seçme Uçuşu kontenjanına girenler, Hava Kuvvetleri Komutanlığının belirleyeceği tarih ve hava meydanlarında Öğrenci Seçme Uçuşuna tabi tutulurlar. Öğrenci Seçme Uçuşları yalnız uçuş kriterine göre icra edilir.
Adayların hangi tarihte, nerede Öğrenci Seçme Uçuşuna katılacağı Hava Harp Okulu tarafından adaylara duyurulacaktır. Öğrenci Seçme Uçuşu süresince adayların kalacak yer ve yemek ihtiyaçları ile uçuş kıyafetleri Hava Harp Okulu tarafından ücretsiz karşılanacaktır.
Öğrenci Seçme Uçuşunu başarı ile bitiren adaylar “Aday Değerlendirme Puanı”na göre sıralamaya tabii tutulur ve HHO kontenjanı kapsamında intibak eğitimine alınır. Kontenjana giremeyen adaylar ÖSU’dan başarılı olsalar dahi HHO intibak eğitimine alınmazlar.

Hava Harp Okulu İntibak Eğitimi

Bu eğitim süresince adayların giyecek, yiyecek ve yatacak yer ihtiyaçları ilgili Okul Komutanlıkları tarafından karşılanmaktadır. İntibak eğitimi esnasında askerliğe uyum sağlayamayacakları değerlendirilen adaylar, askeri öğrenci olma hakkını kaybederler. Başarılı olanlar intibak eğitimi sonunda törenle yemin ederek, “Askeri Öğrenci” olurlar.

Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması

Daha önceki seçim aşamalarını başarı ile tamamlayan adaylar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılacaktır. Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunan adaylar okullara kabul edilmez. Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunan adaylar okullara kabul edilmez.
NOT: Diğer harp okulları ile HHO giriş süreci benzerdir HHO’da ÖSU, Psikomotor gibi bazı ek aşamalar vardır.
Hava Harp Okulu öğrencisi olmanın hayali ile yaşayanlar umarım bir gün hayallerine kavuşur ve o üniformanın içinde kendini bulur. Unutmayın ! Ne diyor Yahya Kemal BEYATLI, Deniz Türküsü şiirinin son mısrasında “İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar”.
Bu yazıları da beğenebilirsiniz:
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

2 yorum

Popüler Yorumlar

En büyük hayalim bu küçüklüğümden beri

Yoruma git

Tüm süreci internetteki diğer sayfalara kıyasla olabildiğince açıkça özetlemişsiniz, teşekkürler.

Yoruma git

Tüm Yorumlar

Tarık  -  29 Mart 2023 / 22:30

En büyük hayalim bu küçüklüğümden beri

Yanıtla

Tüm süreci internetteki diğer sayfalara kıyasla olabildiğince açıkça özetlemişsiniz, teşekkürler.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap