Eskişehir Teknik Üniversitesi Pilotaj bölümü öğrencisi ile yazılı röportaj.

1) Kendinizden bahseder misiniz?

-Selamlar ben Ece Yılmazlar. ESTÜ Pilotaj 2.sınıf öğrencisiyim. 19 yaşındayım. Bursa doğumluyum.

2) Sınava girdiğiniz yıl ve sıralamanız nedir?

-Sınava 2019 yılında girdim. Sıralamada 5900 yaptım.

3) Havacılığa ilginiz nasıl başladı?

-Küçükken hep bulutların üstünde olmanın nasıl bir his olduğunu merak ederdim. Bunu düşünmek hep bana keyif verirdi. Havadaki uçakları izlemeyi çok severdim ki bunu hala yapıyorum. 7 yaşında ilk uçağa bindiğimde duyduğum heyecanı hiç unutamam. Yani küçüklükten beri havacılığa ve gökyüzüne bir ilgim vardı.

4) Bölüme girerken sağlık koşulları nelerdir?

-Öncelikle çok kapsamlı bir sağlık testinden geçiyoruz.13 daldan teste giriyoruz. Örnek vermem gerekirse; boy-kilo indeksi, göz testi, kan testi, işitme testi, akciğer hacmi gibi birçok testten geçiyoruz.

5) Derslerinizin içerikleri nasıl, hangi dersleri alıyorsunuz?

-Derslerimiz teorik ve uçuş eğitimi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Atpl lisansı kapsamında gerekli olan yer derslerini alıyoruz. Bunun dışında yer dersleri kapsamında üniversitemizin koyduğu, mesleğimizde bize yardımcı olabilecek ekstra dersler de alıyoruz. Derslerimiz; meteroloji, uçak yapısı, uçak aletleri, seyrüsefer, radyo konuşmaları gibi meslekte bize gerekli olacak çok önemli konuları içeriyor. Uçuş dersleri zaten uygulamalı oluyor. Cessna-172, TB-20 ve C-90 olmak üzere 3 tip uçak ile eğitim alıyoruz.

6) Uçuş eğitimi tam olarak ne zaman başlıyor?

-2.sınıfta teorik dersleri bitirmemizin ardından koşulların elverdiği en kısa sürede başlıyor.

7) Eskişehir’de okumak nasıl, tavsiye eder misiniz?

-Eskişehir’de okumanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum : ) Burayı tercih etmeden önce küçük ve çok soğuk bir şehir olması ile alakalı tereddütlerim vardı. Ancak okumaya başlayınca iyi ki Eskişehir dedim. Çünkü gerçekten de söylendiği gibi tam bir öğrenci şehri. Öğrenciler için üniversitemizin sağladığı kulüpler ve diğer imkanlar çok fazla. Canınız hiç sıkılmıyor. Tek olumsuz yanının, havanın çok soğuk olması diyebilirim. Ama zamanla insan ona da alışıyor. Herkese Eskişehir’de öğrencilik hayatı yaşamasını öneririm. Keşke bu macera pandemi dolayısıyla bu kadar kısa sürmeseydi : )

8) Özel pilotaj eğitimi veren okullar ile ESTÜ’nün farkları neler?

-Öncelikle biz bir devlet kurumuyuz ve Türkiye’nin en eski sivil uçuş okuluyuz. Eğitimlerimiz yapılırken ticari kaygılar göz önünde bulunmaksızın tamamen eğitim kalitesine odaklanılmaktadır. Sektörde en çok tanınan uçuş okulu olup, akademik başarısı çok yüksek hocalara sahibiz. Uçuş eğitimlerini aldığımız havaalanı da fakültemizin yanında olduğu için ulaşım imkanımız da çok kolay.

9) Bölümün zorlukları nelerdir ve bölümün zorluğuna 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?

-Öncelikle çok ciddi disiplin gerektiriyor. Hem bölüm hem de mesleki anlamda sorumluluk çok yüksek. Sağlığımıza her zaman dikkat etmemiz gerekiyor. Dersler devam zorunluluğu, dikkat ve özveri gerektiriyor. Bölümün zorluğu daa, hadi 10 üzerinden 8 olsun : )

10) Pilotaj isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

-Gerçekten isteyip istemediklerine karar versinler. Olumlu özelliklerinin yanında birçok olumsuz ve zor yanları da var. Gerçekten havacılığa gönül verenlerin, bu disiplini, meslek olarak da zor çalışma şartlarını kaldırabilecek insanların gelmesi gereken bir bölüm.

11) Bölümün cinsiyet dağılımı sayısal olarak nasıl?

-Bir devrede ortalama 20 kişi oluyor ve genellikle bu 20 kişinin 1 ya da 2’si kız oluyor.

12) Pilot olduktan sonra uçurmak istediğiniz uçak modeli nedir?

-Airbus hayranıyım. Hayalim hep Dünya’nın en büyük yolcu uçağı olan A380’i uçurmaktı ancak ben meslekte o seviyelere ulaşıncaya kadar A380’ler piyasadan kalkacak gibi duruyor maalesef.

13) Okul bittikten sonra iş bulma süreci nasıl ilerliyor?

-Şirketler iş alımlarını açınca iş başvurusu yapılıyor. Daha sonra çeşitli sınavlar ve mülakatlardan geçiliyor. Bu sınavlar ve mülakatlar da başarıyla tamamlandığı sürece o şirketin açıkta olan uçak tipinin tip eğitimine başlanıyor.

14) Mezun olduktan sonra iş için nerelere başvuruyorsunuz?

-İş alımı açılan hava yolu şirketlerine başvuru yapılıyor. THY, Freebird, SunExpress Pegasus vb.

15) Mezun olduktan sonra iş bulma ihtimali nedir, işsiz kalma durumu var mı?

-Havacılık sektörü çok dinamik olduğu için işe alım durumları değişkenlik gösteriyor. Aynı zamanda pilotluk, istihdam oranı en yüksek mesleklerden biri olduğundan dolayı açıkta kalma durumu pek söz konusu değil. Malesef bu pandemi dönemi havacılık sektörünü çok etkilediğinden dolayı şu döneme özel, iş alımlarında bir düşüş olduğunu söyleyebilirim.

16) Pilotaj okumak için fiziksel harici nasıl kişisel özelliklere sahip olmak gerek?

-En önemli özelliklerin soğukkanlılık ve disiplin olduğunu söyleyebilirim. Sorumluluk sahibi olmak, otokontrolünü sağlayabilmek, herhangi bir emergency durumda sakin kalabilmek, hızlı karar verebilmek ve uçuş zamanları dikkatini toplayıp konsantrasyonunu sağlayabilmek de pilotların sahip olması gereken özellikler arasında.

17) Pandemi süreci eğitimlerinizi nasıl etkiledi?

-Pandeminin başladığı ilk zamanlar yani karantina sürecinde tedbirlerden dolayı uçuş eğitim safhası geçici bir süreliğine durduruldu. Fakat şuan devam etmekte. Yer dersi alan devreler ise şuan online eğitime devam etmekte. Fakültemiz, derslerimize en sağlıklı şekilde devam edebilmemiz için elinden geleni yapıyor.

18) Pilotaj bölümünde okumanın diğer bölümlerde okumaktan farkları nelerdir?

-Uçuşlarımızın olduğu günler çok erken saatlerde okulda olmamız gerekiyor. Okulda geçirilen vakit çok fazla. Yine uçuş olduğu zamanlar yediğimize, içtiğimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bir nevi sosyal hayattan kendimizi soyutlamak gerekiyor. Öte yandan, diğer bölümlere bakıldığında hata yapma şansı var ancak bu şans bizim bölümümüz için geçerli değil.

19) İngilizceyi YKS’ye kadar halletmemiş olmak bir sorun teşkil eder mi?

-İngilizce meslekte büyük önem taşıyor. YKS’ye kadar en azından B1-2 düzeyi İngilizce’ye sahip olunması, üniversitede zorlanmamak açısından önem teşkil ediyor.

20) Hazırlık eğitimi aldınız mı ? Hazırlık eğitimi alınmasını mı geçilmesini mi tavsiye edersiniz?

-Ben hazırlığı atladım. Zaten bölüme gelince öncelikle hazırlık atlama/ kur belirleme sınavına giriyorsunuz. Eğer sınavdan belli bir puan alırsanız hazırlığı atlarsınız. Ben hazırlıkta vakit kaybetmek istemediğimden dolayı ve sınavdaki puan barajını da geçtiğim için atladım. Ama haliyle hepimiz bir sınav maratonundan çıktığımız için yorgun oluyoruz. Bu yorgunluğu üzerinizden atmak ve İngilizcenizi pekiştirmek isterseniz hazırlığı okumanızı tavsiye ederim.

21) Okulu kazandıktan sonra okula (uçuşlara vs.) herhangi bir ücret ödeniyor mu?

-Hayır, okulun verdiği hiçbir eğitim için ücret ödemiyoruz. Yalnızca sağlık raporu alırken ve SHGM’nin yaptığı sınavlara girmek için ücret ödüyoruz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

4 yorum

21 soruda da dediğiniz sınavlar için ne kadar ücret ödeniyor acaba ve sertifikalar için ücret ödenmiyor mu

Yanıtla

Lisede Hangi bölumü secmeliyim pilotaj icin

Yanıtla

Sayısal bölümden tercih yapılıyor.

Yanıtla

İnşallah kazanırım, çok istiyorum Pilotaj okumak Ben YKSye 2024 te gireceğim umarım sıralamalar çok gerilemez , Umarım kazanırım .

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap