İTÜ Uçak Mühendisliği Öğrencisi İle Röportaj

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Adım İlyas Karadereli İstanbul Teknik Üniversitesinde Uçak Mühendisliği programında eğitim görmekteyim. İstanbulda Yeşilköy Anadolu Lisesinden 2018 yılında mezun oldum. Boş vakitlerimi havacılıkla alakalı bültenlere bakarak değerlendirmeyi severim. Müzikle ilgileniyorum yakın zamanda bateri çalmayı öğrendim ve boş zamanlarımda da mümkün oldukça bunun üzerine çalışıyorum.

2) Hangi üniversitede okuyorsunuz, bölüme girerkenki sıralamanız nedir?

İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim görüyorum, üniversite sınavında 6.100’üncü oldum ve uçak mühendisliğini tercih ettim. 

3) Bu bölümü seçmenizdeki etken nedir?

Bu bölümü seçmemdeki en büyük etken kendimi bildim bileli havacılığa olan ilgim diyebilirim. Lise hatta ortaokuldayken bile havacılıkla alakalı bir mesleğim olmasını istedim ve hayatımı da buna göre şekillendirmeye çalıştım, bunun haricinde tercih yaparken araştırmalarım sonucunda uçak mühendisliğinin çalışma şartlarının bana uygun olacağını ve maddi getirisinin de diğer mesleklere göre daha iyi olduğunu fark ettim. Hem istediğim meslek hem de gelecekte iş bulma ve maddiyat konusunda diğer alanlara göre daha seçilebilir meslek olması birleşince kesin kararımı verdim.

4) Uçak Mühendisliği nedir?

Uçak mühendisliğinden kısaca bahsetmek gerekirse hava içinde hareket eden (uçak, helikopter, roket) ve aynı zamanda askeriyede kullanılan silah ve mermi gibi cisimlerin tasarımı ve geliştirilmesidir. Uçak mühendisleri temel olarak sivil havacılıkta ve savunma sanayisinde çalışır bunların haricinde temelinde bir makine mühendisi olduğundan dolayı makine mühendisinin çalıştığı birçok sektörde de görev alabilirler.

5) Derslerinizin içeriği nasıl, hangi dersleri alıyorsunuz?

Uçak mühendisliğine girdiğiniz zaman ilk sene her mühendisin aldığı temel dersleri alarak başlarsınız. Bunlar matematik, fizik, kimya, ingilizce ve bunun gibi derslerdir. İlk sene sizi diğer mühendisliklerden ayıracak dersiniz pek bulunmamaktadır. İkinci sınıfta ise ağırlıklı olarak bölüm dersleri almaya başlarsınız. Bu derslerin bir çoğu makine mühendislerinin de aldığı derslerdir. Bunlar: Mukavemet, termodinamik, havacılık materyalleri, dinamik, akışkanlar mekaniği gibi derslerdir. Üçüncü ve dördüncü sınıfta ise uçak mühendislerini tam olarak diğer mühendisliklerden ayıran dersleri alırsınız. Bu dersler bölüm dersleridir ve birçoğunu yalnızca uçak mühendisleri alır. Bunlar aerodinamik, uçak mühendisliği tasarımı, uçuş mekaniği gibi derslerdir.

6) Uçak Mühendisliği bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Uçak mühendisliğine girdiğiniz zaman 4 sene lisans 1 sene hazırlık okursunuz. İngilizceniz iyiyse sene başındaki sınavdan geçer not aldığınız durumda hazırlıktan muaf olursunuz. Bunun haricinde hazırlığı 1 dönem okuma şansınız da vardır.

7) Uçak Mühendisliği bölümünde okuyan kişilerde bulunması gereken özellikler nelerdir?

Uçak mühendisliği meslek gereği soğukkanlı olmak gerekir. Derslerin bir çoğunun sayısal olmasından dolayı matematik ve fiziğe ilgi duymak aynı zamanda bu derslerde başarılı olmak gerekir. Havacılıkta ufak kusurlar büyük problemlere yol açabileceğinden dolayı dikkatli ve detayları inceleyen bir birey olmanız lazım. Bir çok alanda grup çalışması yapıldığından dolayı insanlarla iyi iletişim kurabilen, sabırlı ve grup çalışmasına yatkın olmanız çok önemlidir. Havacılığın dili ingilizcedir her havacılık kurumunda ingilizce çok önemlidir bundan dolayı iyi ve ileri düzey ingilizcenizin olması şarttır. Ani oluşabilecek sorunlarda hızlı ve etkin bir biçimde sorunu çözebilme ve soğukkanlılığınızı koruyabilmeniz de gerekmektedir.

8) Bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bölümün avantajları iyi bir maaş alabilecek olmanız, iş şartlarının diğer mühendisliklere göre daha iyi olabileceği, iş imkanlarının daha geniş olması, gün geçtikçe havacılığa olan ilginin artması bu mesleğin gelecekte de revaçta olacağının muhtemel olması; dezavantajları ise, bazı durumlarda düzenli bir hayatınızın olamayabileceği, her türlü riskin büyük sorunlara yol açabileceğinden dolayı stres seviyesinin yüksek bir meslek olması, yeri geldiği zaman yoğun çalışma temposunun olabilmesi. Mesleğin en önemli denebilecek avantaj ve dezavantajları bunlardır.

9) Bölümünüzün zorluğuna 10 üzerinden kaç puan verirsiniz?

Bölümün zorluğu benim fikrimce 10 üzerinden 7’dir fakat bu mesleğe eğiliminiz ve ilginiz yoksa bu rakam sizin için çok büyük olabileceği gibi yatkın ve ilginiz daha fazla ise bu rakam sizin için daha az olabilir. Kıyaslamak gerekirse üniversite sınavına hazırlanmakla çok yakın fakat biraz daha kolay diyebilirim.

10) Mezun olduktan sonra iş bulma süreci nasıl ilerliyor?

Mezun olmadan önce yönelmek istediğiniz alanı ve sektörü kafanızda belirleyip buna göre ders alabilirsiniz bu sizi sektöre ve alana daha iyi hazırlayacaktır. Mezun olduktan sonra şirketlere gidip görüşmelere giriyorsunuz kabul edildiğiniz zaman işe başlıyorsunuz. Kesin bir bilgi sahibi değilim fakat paylaşılan verilere göre ortalama 3 ayda çoğunlukla  0-4 ay arasında iş buluyorsunuz. Başlangıç maaşları ise diğer mühendisliklere göre daha tatmin edici seviyelerde oluyor.

11) Uçak Mühendisliği bölümü mezunu ne iş yapar?

Uçak mühendisliği mezunu sivil havacılıkta genellikle uçakların bakım ve onarımını yapmakla sorumludur. Uçağın uçuştan önce herhangi bir sorununun bulunup bulunmadığını kontrol eder herhangi bir sorun bulunduğunu düşünürse teknisyen ekibi ile beraber bu sorunun giderilmesinden mesuldür. Savunma sanayisinde bulunan mühendisler ise askeri hava araçlarının veya silahların tasarım ve yapımında görev alırlar.

12) İş olanaklarınız nasıl?

Uçak mühendisleri büyük oranla savunma sanayisinde TAİ, Roketsan, Aselsan, Havelsan gibi şirketlerde çalışabilirken, sivil havacılıkta THY, Pegasus, Onur Air gibi ulusal şirketler gibi uluslar arası havayollarında da çalışabilirler. Bunun haricinde makina mühendislerinin çalıştığı bir çok alanda da çalışabilirler.

13) Uçak Mühendisliği bölümünü seçmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu bölümü seçmeden önce kesinlikle havacılığı sevmeleri lazım yalnızca maddi kazancı veya iş imkanlarını göz önünde bulundurarak seçim yapmaları onlar için yanlış bir tercih olacaktır. Her meslek seçiminde olması gerektiğini düşündüğüm gibi bu bölümde de kesinlikle mesleklerini seveceğine inanmaları lazım. Bunun haricinde soğukkanlı, panik yapmayan, grup çalışmasına yatkın, sabırlı, yoğun tempo ve stres altında çalışma koşullarına ayak uydurabilmeleri gerekmektedir.

14) Pilotaj bölümü seçmeyi düşündünüz mü? Eğer isteyip ikisi arasında kaldıysanız neden Uçak Mühendisliğini seçtiniz? (Takipçilerden)

Pilotaj seçmeyi düşündüm hatta doğrusu tercih zamanı gelene kadar pilotaj daha ağır basmaktaydı fakat uçak mühendisliğini yazmam için birkaç neden oluştu. En önemli nedenlerden biri pilotaj okurken başıma gelebilecek herhangi bir sağlık sorunu olursa pilot olamayacağımdı bunun haricinde düzenli bir hayatımın olamayacağı da önemli bir nedendi. Aynı zamanda uçakların teknik kısmı da çok ilgimi çekiyordu bundan dolayı uçak mühendisliği okurum eğer gelecekte pilot olmak istersem 2 senelik pilotaj kursuna gidip pilot olurum diye düşünerek bu bölümü seçtim. Mezun olduğum zaman istediğim alanda iş bulamama durumunda pilot olma fikrim hala mevcut.

15) Uçak Mühendisliği maaşları ne kadardır? (Takipçilerden)

Çalıştığın şirkete, çalıştığın alana göre değişiklik göstermektedir. Kesin bir şey söylemek biraz zor fakat ortalama başlangıç maaşları 5000 tl-8000 tl arasındadır diyebiliriz. Havacılıkta çok sayıda şirket üç ayda bir çift maaş vermektedir bu da maaşları daha yüksek seviyelere çıkartır. Her meslekte olduğu gibi uçak mühendisliğinde de zaman ilerledikçe maaş daha da artar. Yurt dışında ise işler biraz daha farklıdır yurt dışı havacılık şirketlerinde daha yüksek maaşlarla başlamak mümkündür. Kıdem aldıkça da maaşta artış görülür.

16) Uçak Mühendisi, pilot olabilir mi? Olursa normal bir kişiden daha mı kolay geçer aşamaları? (Takipçilerden)

Uçak mühendisi pilot olabilir. İki senelik üniversite okuyan herkes iki sene uçuş eğitimi aldıktan sonra pilot olabilir. Bu eğitimi veren en bilinen kurum Turkish Airlines Flight Academy diyebilirim. Mezun olduktan sonra pilotaja dönmek isteyen biri için bu kurumu internetten araştırmasını tavsiye ederim. Aradığı bir çok soruyu burada bulacaktır. Belli bir ücret karşılığında alınan eğitimin sonunda pilot olunur. Peki uçak mühendisliği okumanın nasıl bir avantajı olur? Şöyle ki pilotaj kursu alırken uçuş dersleriniz olduğu gibi teorik dersleriniz de mevcuttur bu derslerde uçağın uçma prensibi ve bunun gibi konular yer alır. Bir uçak mühendisi bu konuları üniversitede öğrendiğinden dolayı teorik kısımda diğer adaylardan daha rahat bir biçimde geçecektir. Aynı zamanda meslek hayatında uçağı teknik kısımlarıyla tanıyan daha donanımlı bir pilot olacaktır. 

17) Üniversiteye hazırlanırken ne kadar ders çalıştınız? (Takipçilerden)

Üniversite sınavına 11. Sınıfın sonunda başladım fakat lisem istanbulun iyi liselerinden olduğu için okulun başarılı öğrencilerinden biri değildim lise ortalamam 85 gelmişti. Aslında 11. Sınıfın öncesinde derslere hiç aldırmayan üniversite sınavı gelince çalışırım kafasında bir öğrenciydim. 11. Sınıfın sonunda ise ciddi bir çalışma sürecim başladı kendime bir yıldan biraz daha fazla zaman verdim çalışmak için. İlk aylar oturup çalışmak biraz sıkıcı ve yorucu oldu fakat alıştıktan sonrasının çok rahat olacağını bildiğim için ilk zamanlarda aşırı çalışmaktan ziyade sürekli ve istikrarlı bir çalışma sağladım. Çalışma düzenim oturduktan sonra artık kendi kendime çalışmak istiyordum. İlerleyen zamanda günde ortalama 3-5 saat arasında çalışıyordum. Kimi için fazla gelebilir kimi için de az gelebilir bence insan kendi aralığını oluşturmalı, kendinizi yormadan ve mümkün olduğunca verimli çalışmak bu süreçte yapılacak en doğru şeydir diye düşünüyorum. Çünkü maraton uzun ve bütün süreç içerisinde yarışın içinde kalabilmeniz lazım. Aşırı çalışmaktan çok etkili, verimli, istikrarlı çalışma daha önemlidir. Bunu yakalamaya çalışmanızı öneririm. Elinizden geleni yaptıktan sonra başarının da geldiğini göreceksiniz. Umarım istediğiniz üniversiteleri kazanıp, istediğiniz yerlere gelebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap