DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK KAZASI.

Tarihte bir çok kez Uçak kazası yaşanmıştır. Ve insanoğluda kimi zaman bu kazaları yaşamış kimi zamanda canlı bir şekilde şahit olmuştur. Belkide bu gerçekleşen uçak kazaları nedeniyle uçaklara binmeye korkarız. Evet tarihte bir çok kez uçak kazası gerçekleşti ancak unutulmaması gerek bir şey varsa oda dünyanın en güvenli ulaşım aracının uçaklar olduğudur.Ancak işe kaza bakımından bakarsak son zamanlarda gerçekleşen uçak kazaları insanların canını pek sıkmaktadır.Ve onların Hava Yollarına ve kaza yapan uçağa güvenini azaltmıştır.Şimdi ise sizlere Dünyanın en büyük uçak kazasını anlatacağız.

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK KAZASI (TENEFİRE FACİASI)

Takvimler 27 Mart 1977’i gösterdiğinde Canaria adalarının en büyü olan Tenefire adası tarihin en büyük uçak kazasına ev sahipliği yapacaktı.Tarihin en ölümcül kazası arkasında yüzlerce cansız beden, binlerce yaşlı göz, 2 Boeing 747 enkazı ve önemlisi’de ibretlik bir ders bırakmıştı.
747 ENKAZI (Tenefire)
O gün Gran Canaria uluslararası hava limanı terminalinde Terörist grup tarafından saksıya yerleştirilmiş bir bomba patlamış ve bu patlamada bir kişi yaralanmıştı. 2’nci bir bomba ihbarına karşı yetkililer Hava Limanını kapatmıştı.Ve tüm inişler iptal edilmişti.Hava Limanının kapanmasının ardından tüm uçuşlar komşu ada Tenefire’deki Los Rodeos hava limanına yönlendirilmişti. Günlerden de pazar olması sebebiyle yoğun Hava Limanı gelen uçaklarla daha da yoğunlaşacaktı.
B747-100 (Temsili)
O yıllarda En ünlü Hava Yolu şirketlerin’den biri olan Pan-Am Hava Yollarına ait bir Boeing 747-100 1736 sayılı uçuşu için Los Angeles’den havalanmıştı. Daha sonrasında yolcu almak için New York’a inen dev 747 taşıdığı 380’i yolcu 16’sı mürettebat olmak üzere Gran Canaria uçmak üzere New York’dan tekrar havalandı.
B747-200 (Temsili)
Hollanda’ya ait KLM şirketinin B747-200 tipi yolcu uçağı ise 4805 sayılı uçuşu için 235’i yolcu 14’ü mürettebat olmak üzere Amsterdam’dan havalanmıştı. KLM’in kaptan pilotu Van Zanten’idi ve KLM’in en ünlü pilotlarından biriydi. Tarihin en ölümcül kazasına karışacağından habersiz bir şekilde o gün uçağı havalandırmıştı.
KLM KAPTANI VAN ZANTEN 


Gran Canaria hava limanından daha küçük bir Hava Limanı olan Los Rodeos hava limanı artan yoğunluk nedeniyle daha karmaşık bir hal alıyordu. İki dev 747 Los Rodeos hava limanına inmiş ve tekrar havalanmak için alanda bekliyordu. yoğunluk nedeniyle artan beklenti kaptan Van Zanten’i daha da sabırsızlaştırıyordu.
KAZADAN ÖNCE 2 UÇAĞIN ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFI ARKADA BEKLEYEN PAN-AM VE ÖNDEKİ KLM UÇAĞI
Beklediği süreyi değerlendirmek isteyen Van Zanten ölümcül bir karar almış ve alanda yakıt almıştı. Bunun ölümcül bir karar olduğunu çok geçmeden anlayacaktı.
KAZADAN DAKİKALAR SONRA ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAF
O gün birçok uçak kalkış yapmak için sıra bekliyordu ve bu sırada Gran Canaria hava limanı yeniden uçuşlara açılmıştı ve İçlerinde en acele davranan KLM pilotu kaptan Van Zanten’di çünkü KLM o yıllarda Pilotları olabildiğince uçuş konusunda titiz tutuyordu ve böyle bir uyarı almak istemeyen Van Zanten olabildiğince erken kalkmaya çalışacaktı.
LOS RODEOS HAVA LİMANI
Yakıt ikmali sonrası kuleden aldığı talimatla pist başına doğru giden KLM uçağı Kuleden aldığı talimata göre pist başına gelecek ve 180 derecelik bir dönüşle kalkış konumuna gelecekti. Bu sırada alandaki KLM uçağının arkasında bulunan Pan-Am 747’si C3 taksi yolunu kullanarak pisti terk edecekti. Ancak C3 taksi yolu bir B747’in dönemeyeceği kadar dar bir açıya sahipti bu nedenle Pan-Am bir diğer taksi yolu olan C4’e yöneldi.
KAZADAN FOTOĞRAF

Her iki pilot’da Kule ile iletişimde idi ancak sık sık iletişimde sorunlar oluşuyordu. Bununla birlikte artan sis görüş mesafesini düşürüyordu. Yer radarının olmadığı Hava Limanında Kulenin pisti göremeyecek kadar sis vardı. Kalkış konumuna gelen Kaptan Van Zanten iyice sabırsızlanmaya başlamıştı. Ve artık Motorlara güç vermeye başlamıştı.

PAN AM-KLM

2’nci pilot kalkış izni konusunda Van Zanteni uyardı ve Van Zanten motorlara giden gücü kesip uçağı durdurdu ve yardımcısına kuleden izin almasını söyledi. Kule kalkıştan sonra izleyecekleri rota konusunda bilgilendirirken kara kutu kayıtlarında motor sesleri duyuluyordu. Yani kaptan kuleden tam olarak kalkış izni almadan motorlara güç vermeye başlamıştı. Talimatlar bittikten sonra kule ‘tamam, kalkış için bekleyin size haber vereceğim demişti’ ancak konuşmanın sadece ‘tamam’ kısmı kokpitte duyulmuştu. Geri kalan konuşmalar ise cızırtılardan ibaretti.

KAZA SONRASI

Bu konuşmadan sonra 2.Pilot ve KLM mühendisi, kaptanı Pan-Am uçağının pistte olduklarını ihtimal olarak uyarıyordu. Ancak kendinden emin olan Kaptan Van Zanten motorlara yeniden güç vermiş ve kalkışa geçmişti. Kalkışa geçtiği sırada Pan-Am uçağı halen C4 taksi yolunda ilerlemekteydi. Ve KLM uçağı artık hızlanmıştı. Görüş mesafesinin çok düşük olduğu alanda iki 747 birbirlerini son anda fark etmişti. Pan-Am 747’sini gören Van Zanten lövyeyi sonuna kadar çekmiş tam o sırada da KLM 747’sini fark eden Kaptan Victor Grups motorlara tam güç vererek pisti terk etmeye çalışıyordu.

KAZANIN CANLANDIRILMIŞ RESMİ
KLM kaptanı Van Zanten uçuş öncesi aldığı yakıt yüzünden havalanamamıştı ve dev KLM 747’si saatde yaklaşık 260 Km hızla Pan-Am uçağına çarptı. Pan-Am çarpışmadan önce burnunu Taksi yoluna çevirdiği için çarpışma tam olarak kafa kafaya değildi. Çarpışmadan sonra KLM 747’si 150 metre daha yükseldi ardından yere çakıldı. Çakıldıktan sonra yaklaşık 300 metre pist’de sürünmeye devam etti. 
KAZADAN GERİYE KALANLAR

Kazadan sonra Pan-Am uçağı yoğun sis nedeniyle saatlerce fark edilmedi. Zaten KLM uçağının aldığı yakıt ortalığı yeterince cehenneme çevirmişti. Pan-Am uçağından kurtulanlar kanadın üstüne çıkarak kaçmaya çalışıyorlardı anca kalkış öncesi motorlara verilen tam güçten dolayı motorlar halen çalışıyordu. Ve motorlarda yaşanan patlamalar yüzünden motor parçaları kaçan insanlara isabet ediyordu. Onlardan biride Dev 747’nin kabin memuruydu. Ve maalesef feci şekilde oracıkta can vermişti.

KAZADAN GERİYE KALANLAR

Kaza sonrası maalesef KLM uçağından kurtulan kimse olmadı(248). Pan-Am uçağında ise 396 kişiden 335’i olmak üzere 583 kişi hayatını kaybetmişti. Kazanın temel sebebi olarak ise Kaptan Van Zanten’in aceleci davranması gösterildi. Hollandalı KLM şirketi ise suçlamaları kabul etmeyerek kule ile pilot arasındaki yanlış anlaşma olarak rapora sunmuştu. Ayrıca Hollandalı şirket o gün Kule görevlilerin futbol maçı dinlediği bu sebeple dikkatlerinin dağınık olduğu yine ve Pan-Am uçağının pisti C3 den terk etmemesi yine raporların arasındaydı.

KAZADAN GERİYE KALANLAR

KAZANIN BEDELİ

Hollandalı şirket KLM rekor bir tazminat ödemek zorunda kaldı. Hayatta kalanlar ile ölenlerin ailelerine 58 bin dolar ile 600 bin dolar olmak üzere 110 Milyon dolar tazminat ödedi. Kaza sonrası kaptan Van Zantenin (11,700 uçuş saati olan pilot) aceleciliği insan faktörünün havacılık’da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı. İspanya Santa Cruz de Tenefirenin Los Rodeos hava limanında geçen bu kaza bizlere en acı, en ibretlik, en can alıcı kazayı yaşatmıştı. Ancak arkasında da bırakacak bir mesajı vardı
DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK KAZASI YERDE GERÇEKLEŞMİŞTİR. 
KLM MERKEZ BİNA 

KAPTAN VAN ZANTEN HAKKINDA

  • Uçurduğu uçaklar: DC-3, DC-6, DC-9, B747, DC-7, CV-240, Vickers Viscount 803, Lockheed Constellation.
  • Pilotluk yılları: 1951-1977
  • B747 uçuş saati: 1.545
  • Mezun olduğu okul: KLM
  • Doğduğu yer: Hollanda, Lisse

KLM HAKKINDA

  • Ülke: Hollandalı Hava Yolu şirketidir.
  • Cio: Pieter Elbers
  • Kuruluş: KLM 1919 Rotterdam şehri- -Uçak Filosu:115
  • Uçuş Noktası: 135
ŞİRKET LOGOSU
PAN-AM HAKKINDA

  • Ülke: ABD
  • Kurucular: Juan Trippe, Cornelius Wanderbilt Whitney
  • Kuruluş: 14 Mart 1927 ABD Florida-Aktiflik:4 Aralık 1991 yılında kapanmıştır

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap