Sabiha Gökçen

Türk ve dünya havacılığına adını altın harflerle yazdıran başarılarla dolu hayatıyla biz gençlere hala ilham vermeye devam eden Sabiha Gökçen…

Sabiha Gökçen 21 Mart 1913 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım’ın altı çocuğunun en küçüğüdür. Her ne kadar kalabalık bir ailede doğmuş olsa da yakın tarihlerde hem anne hem de babasını kaybetmiştir. Ebeveynlerinin vefatından sonra 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk tarafından evlat edinilmiştir. Bu olaydan sonra Atatürk’le birlikte Ankara’da yaşamaya ve eğitim hayatına da burada Çankaya ilkokulunda başlar.

Atatürk’ün diğer manevi kızıyla birlikte İstanbul Kız Koleji’nde eğitimine devam eder. 1935 yılında Atatürk’ün emri ile ilk sivil havacılık okulu açılır. Atatürk bu okula Türk Kuşu adını verir ve okula ilk kız öğrenci olarak Sabiha Gökçen’in kaydını yaptırır. Böylelikle Sabiha Gökçen havacılığa ilk adımını atmış olur. Aslında bundan bir yıl önce soyadı kanunu ile Gökçen soyadı Atatürk tarafından kendisine verilir. Bu olaydan Atatürk’ün Sabiha ile ilgili düşüncesini anlayabiliriz.

Sabiha Gökçen
1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okuluna girdi ve burada aldığı özel eğitimle askeri pilot oldu. Burada avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. Tüm uçuş eğitimlerini başarıyla tamamlayan Sabiha Gökçen askeri okulda dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu.


1953 ve 1959’da davet üzerine ABD’ye giden Gökçen, burada Türk toplumunu ve Türk kadınını temsil etti. 1996 yılına gelindiğinde havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olan Sabiha Gökçen, Maxwell Hava Üssü’ndeki törende “Dünya Tarihine Adını Yazdıran 20 Havacıdan Biri” seçildi. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı olmayı başardı. Hayatı boyunca aldığı zorlu eğitimler, yabancı birçok ülkeden alığı davetler ve yazdığı kitapla Sabiha Gökçen biz Türk gençleri ve özellikle Türk kadınları için büyük bir ilham kaynağıdır. Desteklediğinde ve fırsat verildiğinde kadınların neler başarabileceğinin en büyük örneklerinden biri olan Sabiha Gökçen’i ve onun eğitim almasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü  saygıyla anıyoruz.


“Yüksel Türk senin için yükselmenin hududu yoktur.”

Mustafa Kemal Atatürk

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Leman Bozkurt Altınçekiç: İlk Türk Kadın Jet Pilotu

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Selçuk üniversitesinde İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde okuyorum aynı zamanda Anadolu üniversitesinde Havacılık Yönetimi bölümü okuyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap