Overweight Landing Nedir ?

Uçak kalktıktan sonra yolculardan birinin kriz geçirmesi gibi acil bir durumla karşılaşılabilir. Bu tarz durumlarda pilotların kalktıkları piste ya da yakınlarındaki başka bir yere iniş yapması gerekebilir. Ancak uçağın olması gereken iniş ağırlığı ile kalkış ağırlığı aradaki yakıt tüketiminden dolayı (uçağın boyutuna göre değişmek ile beraber)  50 tonu bulabiliyor. Kısa sürede bunu yakmak imkansızdır. Bu durumda pilotun üç seçenek arasından birini seçmesi gerekir. Fuel jettison yapmak, yakıtı atmosfere boşaltarak bir an önce uçağı gereken ağırlığa düşürmek; holding yani uçağı pistin yakınlarında tur attırarak yakıtı tüketmek ve aciliyeti olmadıkça seçilmeyen overweight landing yapmak yani uçağı olması gereken ağırlığının üzerinde piste indirmek.

Görsel 1: Fuel jettison dump sistemi

Şimdi, fuel jettison yapmak için gereken dump sistemi  yaygın kullanılan uçaklarda bile olmayabilir. (Görsel 1) Örneğin geçtiğimiz senelerde THY uçağının bu sisteme sahip olmadığı için havada 7 saat tur atması (holding yapması) bundan dolayıydı. Eğer kalp krizi veya yangın gibi bir durum varsa uçağı zaten holding yaparak daha fazla bekletemezsiniz. Geriye tek seçenek olarak overweight landing kalıyor.

Bu, uçağın fren sistemi ve yapısını zorlayacaktır. Çünkü overweight landing yaparak olması gerekenden daha fazla bir kinetik enerjiyle iniş yaparsınız. Ayrıca yavaşlamanın kütle oranına göre daha düşük olması gerekir çünkü  kinetik enerjinin uçağın yapısal aksamlarını aşmaması lazım. Yine de kinetik enerjiyi düşürmek ve nihayet 0 a indirerek uçağı durdurmak için  iniş koşusunu yani fren mesafesini uzatırsınız. Bunun sonucu olarak uçak durmak için daha uzun bir piste ihtiyaç duyacaktır bu olmazsa pistin dışına çıkabilir. Bunun için havaalanında pist çevresinde, yer ekipleri tarafından önlemler alınır.

Overweight landing’in anlattığımız gibi riskleri vardır ve son çare olarak tercih edilir. Çünkü uçak yere sorunsuz bir biçimde inse bile havayolu şirketi bakımını yapmak için çok fazla para ve zaman harcayacaktır. Örneğin 2010 yılında Qantas havayollarına ait bir Airbus A380, Endonezya üzerindeyken motordaki bir patlama sonucu ve sonrasında meydana gelen yakıt boşaltım sistemin arızası nedeniyle, maksimum iniş ağırlığının 50 ton fazlası ile inmek zorunda kaldı. Daha sonra uçak, 135 milyon $ harcanarak 18 ay sonrasında yeniden uçuşa başladı.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap