Loyal Wingman – İnsansız Savaş Uçağı – Boeing

İçindekiler

Evet, kulağa biraz garip geliyor. İnsansız Savaş Uçağı. İlk başta hayal edince bir F35’in yanında it dalaşına girecek sanıyorsunuz ama o kadar uçmayalım lütfen. Aslında o noktalara gelmemize çok da uzun bir süre yok. Tahmini olarak önümüzdeki  10-15 yıl içinde görüceğiz. Neyse konumuza dönelim, Boeing ve  Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilip test edilen bu UCAV(İnsansız Muharebe Aracı) Avustralya tarafından, F-18 ve ilerde envanterine ekleyeceği F-35’lerle beraber kullanılacak. Onlara bir nevi eskortluk edecek. Gerçi F-35’lerin üretimi askıya alındı ama yinede ilk amaç buydu.

Teknik özellik bakımından kesinleşmiş pek bir şey yok. Uzunluğu ve Menzili belli. Uzunluğu, 11,7 m. Menzili, 3700 km. Boeing, motor seçimi konusunda ise sadece şu cümleleri ifade etti;  “Uçağa uygulanan gelişmiş üretim teknolojilerinin bir sonucu olarak insansız sistem için çok hafif, kullanıma hazır bir jet motoru seçmeyi başardık.”

Motor Test Videosu

Projenin Gerçekleşme Takvimi

1 Mart 2021Boeing Loyal Wingman İnsansız Uçağı İlk Uçuşunu Tamamladı
21 Aralık 2020Boeing Wingman İlk Yüksek Hızlı Taksi Testini Gerçekleştirdi
22 Ekim 2020Boeing’in Avustralya İnsansız Uçağı İlk Taksiyi Tamamladı
05 Ekim 2020Queensland, Boeing’in Avustralya’da Tasarlanan İlk İnsansız Uçağını Birleştirecek
15 Eylül 2020Boeing Avustralya, İlk Loyal Wingman Uçağında Motor ‘Ateşledi’
5 Mayıs 2020Boeing, ilk Loyal Wingman insansız uçağını piyasaya sürdü
09 Nisan 2020Boeing’in  Wingman programı ‘Tekerlekler Üzerinde Ağırlık’ kilometre taşına ulaştı
09 Şubat 2020Boeing, İlk Wingman Gövdesini Tamamladı
26 Şubat 2019Boeing, küresel savunma müşterileri için yeni insansız sistemi tanıttı
26 Şubat 2019Havacılık Haftası: Boeing, Avustralya’da Geliştirilen ‘Wingman’ İHA’yı Açıkladı
26 Şubat 2019FlightGlobal: Boeing, Avustralya’da yeni  kanat adam drone’yu tanıttı
26 Şubat 2019Boeing, Avustralya’da geliştirilen insansız savaş jetini tanıttı

İlk Test Uçuşu Videosu

Yenilikçi Tasarım

Loyal Wingman tamamen stealth karaktere sahip bir uçak. Bu sayede radarlara neredeyse hiç yakalanmıyor. Hatta bir söylentiye göre Amerikalıların F-117’sinden bile daha stealth bir karaktere sahip. Bu da demek oluyor ki, düşman hava sahasına kolaylıkla giriş yapıp, görevini tamamlayıp, hava sahasından hiç yakalanmadan kaçabilecek bir uçak. Hemde bütün bunların hepsini içinde pilot olmadan yapabilecek. Hem pilotların hayatı tehlikeye atılmamış oluyor. Hemde mürettebatlı uçaklara göre çok daha ucuz mâl ediliyor. Ek olarak, tahminlere göre uçak, 2 adet hava-kara mühimmat. 4-6 adet hava-hava füzesi taşıyabilecek.

Bir ilginç tasarımı ise, UCAV’ın modüler başlıklara sahip olması. Alttaki görselde görüldüğü gibi uçak, göreve göre modüler bir şekilde burnu değiştirilebiliyor. Zaten genel anlamda bakıldığında uçağın her yeri kolay bir şekilde sökülüp takılmak için tasarlanmış.

Modüler burun yapısı

Pilotlar İşsiz Mi Kalacak?

Hayır tabii ki. Bu uçakların üretilme sebeplerinden birisi de, kolay feda edilebilir olması. Bir pilotun uçağının düşürülüp düşmana esir düşmesi yerine bu tarz Loyal Wingman gibi UCAV’lar daha önceden keşfedilmemiş düşman sahalarına gönderilecek. Bu sayede hem pilotların hayatı kurtulacak hemde düşmana esir düşme şansları olmayacak. Tabii ki şu anda bu uçaklar bir it dalaşına girecek durumda değil. Fakat uzun menzilli füzeleri ile düşman uçağına füzesini atıp hemen oradan kolayca uzaklaşabilir. Neden hemen kolayca oradan uzaklaşabilir dedim çünkü, şu anki insanlı savaş uçaklarının tümü 9G’nin üstüne çıkmamak şartı ile üretiliyor. 9G olmasının sebebi ise bir insanın yada pilotun maksimum dayanabileceği G kuvveti 9. Daha üstüne insan vücudu el vermiyor maalesef. İşte bu yüzden bütün uçaklar maksimum 9G ye çıkacak kadar üretiliyor. Loyal Wingman, mürettebatsız bir uçak olduğu için 9G gibi bir sınırlaması yok. Bir savaş esnasında düşman uçağı 9G’lik bir manevra ile dönüyorken Wingman, 20G’lik manevra ile dönüp düşmanı afallatabilir. Bu sahada çok büyük bir üstünlük sağlayacaktır.

Türkiye İnsansız Savaş Uçağı Yapabilir mi?

Bakın, insansız hava aracı demiyorum. İnsansız savaş uçağından bahsediyorum. Evet çok güzel İHA’lar yaptık. Onları bir çok yerde kullandık. Çok işimize yaradılar. Ama gördüğünüz gibi dünya hızla ilerliyor bu konuda. Amerikalılar, “Skyborg” İnsansız Savaş Uçağı üzerinde çalışıyor. Ruslar, “Okhotnik-B” üzerinde çalışıyor. Keza Avrupalıların benzer projeleri var. Çinlilerin bu konuda projeleri olduğu söyleniyor fakat biliyorsunuz Çinliler bu konuda biraz hassas dışarıya bilgi aktarmayı pek sevmiyorlar. Yani demek istediğim şu, Dünya çoktan bu işe girdi başladı bile. Türkiye’nin bu seviyede bir uçak üretebileceğine inanıyorum. Fakat siz de biliyorsunuz ki durumlar belli. Ortada fikirler söylentiler var ama gerçek bir şey yok. Belki bizim TFX insansız olabilir mi? Diye düşünmeden edemiyorum. Biz yine araba işinde olduğu gibi insanlı uçak trenini ‘de çoktan kaçırdık. Özellikle F35 projesinden çıkartıldıktan sonra bu konuda umutlar iyice azaldı. Neyse, Türkiye’nin de ileride böyle projeler yapması dileği ile iyi günler dilerim.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Merhaba, havacılık ve uzayı geleceğim olarak gördüğüm için buradayım. Yazılarımın bilgine bilgi katması dileği ile iyi okumalar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap