Check-in Nedir? Check-in Tipleri ve Check-in Süreci

Check-in (Uçuşa Kabul İşlemi)


Yolcunun havayolu şirketi ile seyahatini gerçekleştirebilmesi için kalkış saatlerinden belirli bir süre önce bilet ve bagaj işlemlerini yapması check-in faaliyetlerini oluşturur. Örneğin Türk Hava Yolları iç hatlarda bir saat dış hatlarda ise iki saat önce check-in kontuarında olmasını istemektedir. Bunun sebebi Türk Hava Yolları iç hatlarda 45 dakika, dış hatlarda 60 dakika önce kontuarları kapatır. Yolcunun karşılanması bilet, pasaport, bagaj kabul işlemlerinin yapılması check-in olarak sayılır. Yolcu seyahat dökümanlarını ilgili görevliye teslim etmesiyle check-in sürecini başlatır. Yolcuya uçuş saatini, yer numarasının bilgilerinin bulunduğu biniş kartının (boarding pass) ve bagaj teslim etiketinin verilmesi ile check-in işlemi son bulur.
Check-in Amaçları
1) Yolcuların sağlık, vize ve pasaport kontrolü ve bilet kontrolünün yapılması.
2) Yolcuya yer numarası ve bagaj etiketi verilmesi.
3) Özel hizmet gerektiren yolculara yönelik gerekli hizmetlerin verilmesini sağlamak.
4) Biletlerin geçerlilik sürelerinin kontrolü gibi gerekli limitlerin kontrol edilmesini sağlamak.
5) Yolcunun güvenlik ve verilecek hizmetin içeriği bakımından uçmasına engel olabilecek bir durum olup olmadığına dair bilgi sahibi olmak, yolcuyu tanımak.
6) Yolcuların uçak tipine, uçağın yükleme esaslarına göre yerleştirilmesi, yolcunun kabine dağılımının denge ve ölçütlerinin yapılmasını sağlamak.
7) Yolcu bagaj ağırlıklarının yükleme ve güvenlik amaçlarına uygun olarak kontrol edilmesi, bagajların kabulü için gerekli limitlere göre değerlendirilmesi.
8) Bilet kontrolü ile havayolu şirketinin ticari kontrol (gelir kontrolü) yapmasını sağlamak
check-in amaçları arasında yer almaktadır.
Check-in Tipleri
Günümüzde dünyanın pek çok havalimanında uygulanan farklı check-in tipleri vardır. Amaca yönelik olarak uygulanan en yaygın olan check-in tipleri şöyledir:
1)Yüz yüze Check-in (Normal Check-in):
Yolcuların uçuş saatinden önce havalimanına gelerek gerekli işlemler için havalimanında check-in kontuarı adı verilen masalara başvurması gerekir.
Uçağa biniş kuponun hazırlanması, kabin bagajlarının kabulü ve kayıt altına alınması, yolcuya yer verilmesi, bagajın yolcudan alınıp uçağa yönlendirilmesi gibi işlemler burada yapılmaktadır. First Class, Business Class ve Ekonomi Class ayrı kontuarlar olarak açılabilmektedir.
2) Online Check-in
Yolcuların uçuş saatinden 24 saat öncesinden başlayan ve genellikle 90 dakika kalana kadar internet üzerinden kendi check-in işlemlerini kendisi yapmasıdır. Yolcular uçağa biniş kartlarını kendi yazıcılarından çıkararak uçak altı bagajları yoksa direkt olarak kontuara uğramaksızın doğrudan biniş kapısına geçebilir.
3) Easy Check-in
Bu check-in tipinde ise yolcunun tüm uçuş bilgileri bir çip üzerine yüklenir, yolcu bir dedektöre bu çipi okutur ve check-in işlemini gerçekleştirebilir. 
4) Through Check-in
Yolcunun bağlantılı uçuş gerçekleştirdiği durumlarda seyahatin ara noktaları için ilk noktada bütün check-in işlemlerinin yapılmasıdır.
5) Gate Check-in
Biniş kapısında yapılan check-in tipidir. Sadece el bagajı olan yolcular pasaport kontrolünden geçer ve direkt olarak biniş kapısına başvurabilir. Yolcunun check-in işlemi ve biniş kartının üretilmesi gerçekleştirilir.
6)Direct Check-in
ATB biletli yolcular sadece el bagajı taşıyor ise havalimanında bulunan direct check-in  makinesinden geçerek check-in işlemini yaptırabilirler.
7)Lounge Check-in
Bazı havayolu şirketleri ve oteller müşterilerine daha havaalanına gitmeden otelde check-in işlemi için hizmet sunmaktadır.
8)Telefon ile Check-in
First ve Business Class sınıfındaki yolculara ve sık uçan yolculara verilen ayrıcalıklı bir hizmettir. Havaalanından direkt olarak kontuara başvuran yolcu pasaport, vize ve uçuş kuponunun kontrolünden sonra bagajında teslim ederek hazır olan biniş kartını alır biniş salonuna geçer.
Check in Süreci
Yolcunun karşılanması ve seyahat dökümanlarının kontrolü.
Yolcunun rezervasyonunun bulunup bulunmadığını ve geçerliliğinin kontrolü.
 Resmi seyahat evraklarındaki isim ve rezervasyon isminin eşleştirilmesi pasaporttaki resim ve yolcunun profilinin eşleşmesi.
 Yolcunun tanınması ve yolcunun doğum tarihine göre yetişkin, çocuk veya bebek oluşunun kontrolü, yaş limitlerinin ve bilet tarihinin kontrolü.
– Yolcunun seyahat dökümanlarının kontrolü ve yolculuk rotasının onaylanması.
– Yolcu özel hizmet gerektiren yolcu ise gerekli hizmetin sağlanması ve ekipmanların kurulması.
– Eğer bileti check-in ise uçuş kuponu üzerine gerekli girişlerin yapılması, yolcuya biniş kartının sunulması, biniş kapısı pasaport kontrolünün tarif edilmesi ve biniş saatinin bildirilmesi.
Ve son olarak yolcunun uğurlanması ile kısaca yolcuların check-in sürecini tanımlayabiliriz. 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap