Yangın Söndürme Uçakları

Yangın söndürme uçağı; havadan müdahale gerektiren durumlarda kullanılırlar. Yangın söndürme uçakları genellikle orman yangınlarında kullanılmaktadır. Bunun sebebi sık orman yangınlarına karadan zor müdahale edilmesi ve yangın yaşanan yere kolay giriş sağlanamamasıdır. Yangın söndürme uçakları ile yangına rahatça müdahale edilebildiği ve yangının daha kolay söndüğü tespit edilmiştir. Yangın söndürme uçakları insan gücüyle söndürülemeyen ve girişi zor olan bölgeler de tercih edilir.

Yangın söndürme uçaklarını iki başlık altında inceleyebiliriz. Bunlardan birincisi; belli dolum noktalarından söndürücü malzemeyi alıp yangına müdahale eden uçaklar, ikincisi ise; dolum noktalarına gerek duymadan yangının olduğu yere en yakın deniz, göl, nehir gibi geniş su kaynaklarından suyu alıp yangına müdahale etmektedir. Ayrıca bu uçaklar hem karaya hem de suyun üzerine iniş yapabilen (amfibik) uçaklardır.

Yangın söndürme uçaklarının her birinin içinde sıvıyı taşıyabilmesi için tanklar bulunmaktadır. Bu tankların su taşıma kapasiteleri ve büyüklükleri, yangın söndürme uçağının modeline göre değişkenlik göstermektedir. Yangın söndürme uçakları ağırlıklarına göre dört gruba ayrılmaktadır;

  1. Hafif Sınıf: 3.800 litre ve altında su taşıyabilenler.
  2. Orta Sınıf: 3.800 ve 38.000 litre arası yük taşıyabilenler.
  3. Ağır Sınıf: 38.000 ve 76.000 litre arası yük taşıyabilenler.
  4. Süper Ağır Sınıf: 76.000 litre üstü su taşıyabilenler.

Yangınlarla mücadele için üretilen en büyük uçak ise Boeing 747-200 SuperTanker; 2.4 km uzunluğundaki tüm pistlerden kalkabilir ayrıca 73.000 litre yük kapasitesine sahiptir. Bu özelliği ise hacim anlamında onu dünyanın en büyük yangın söndürme uçağı yapıyor. Fakat bu uçak sıvı almak için havalimanını kullanmak zorunda. Bu uçakların kesinlikle yere inmesi ve hortumlarla sıvı dolumu yapılması gerekmektedir. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve 30 dakika içinde 73 bin litre sıvıyla doldurulabilmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap