LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night)

İçindekiler

LANTIRN sistemi, savaş uçaklarının düşük irtifalarda, gece ve kötü hava şartlarında düşman radarlarına yakalanmadan uçmalarına ve çeşitli hassas güdümlü ve güdümsüz silahlarla yer hedeflerine saldırmalarına olanak sağlamaktadır.

Bu sistem 31 Mart 1987 yılında Amerika Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmeye başlanmıştır. Ve bu sistemi Amerika’dan sonra kullanmaya başlayan 2. ülke Türkiye’dir. Ülkemizde bu sistem ilk olarak 161. Yarasa filoda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistem aynı zamanda F-16 Block 40/42 sistemlerinde ilk olarak kullanılmaya başlanmıştır. LANTIRN sistemi, bir adet AN/AAQ-13 navigasyon podu ve bir AN/AAQ-14 hedefleme podu olmak üzere iki ayrı ekipmandan oluşmaktadır. Bu podlar uçağın alt kısmına yerleştirilmektedir

LANTIRN

AN/AQQ-13 Navigasyon Podu

AN/AQQ-13 Navigasyon Podu, TFR adındaki radarı ile savaş uçağının uçtuğu araziyi taradıktan sonra bu bilgileri pilota aktarmaktadır. Navigasyon podu, kendi kızılötesi sensörü ile uçağın arazideki engellerin üstünden belli bir irtifayı koruyarak uçmasını sağlamaktadır. Radar sis, yağmur veya düşman tarafından kamuflaj amaçlı oluşturulan dumandan etkilenmiyor. Ayrıca bu sensör, arazinin kızılötesi görüntüsünü pilotun baş üstü ekranına (Head Up Displays), aktarmaktadır. Pilot tercihine göre görüntüleri yanılmamak için yeşil tonlarından veya siyah beyaz seyredebiliyor. Podun ağırlığı 211.5 kg, boyu ise 199 santimetre.

Yani bu pod sayesinde, savaş uçağı 33 metre gibi bir irtifada gece zifiri karanlıkta uçabilmektedir. AN/AQQ-13 podu 5 ayrı bölmeden oluşmaktadır. Bunlar; Çevre Kontrol Ünitesi, TFR (Arazi Takip Radarı), Anten, FLIR ve Güç Kaynağıdır.

AN/AQQ-14 Hedefleme Podu

AN/AQQ-14 Hedefleme Podu, lazerle vurulmak istenen bölgeyi işaretliyor ardından mühimmatlar (füze, bomba vs.) lazerden gelen yansımaları izleyerek hedefini buluyor. Hedefleme podu genellikle, lazer güdümlü GBU serisi bombaları atmak için kullanılmaktadır. Fakat bu pod ile birlikte sadece sabit hedefler değil, aynı zamanda hareketli hedefler de başarıyla vurulabilmektedir. Ama hareketli hedefleri vurmak için AGM-65 Maverick füzesi kullanılmaktadır. Şu an ülkemizin envanterinde de bu füzelerden mevcut.

Hedefleme Podu, resimde gördüğünüz üzere 5 ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Çevre Kontrol Ünitesi, Güç Kaynağı, Kontrol Sistemi, FLIR, Lazer ve Füze Boresight Korelatörüdür. Hareketli hedefler için podun başlığı sağa-sola, yukarı-aşağı hareket ederek takip yapılabiliyor. Lazer sayesinde aynı zamanda hedefin tam uzaklığı da ölçülebilmektedir. Ayrıca hedefleme podundaki lazer işaretleme özelliği maksimum 12.000 feet irtifada kullanılabilmektedir.

LANTIRN sistemi  genel olarak bu şekildedir. Size bu sistemi doğru ve anlaşılabilir şekilde anlatmak istedim. Umarım beğenmişsinizdir. Yorum yapmayı ve sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın 🙂

AN/AAQ-13 Navigasyon Podu
Ağırlık: 470 pound (211.5 kg)
Uzunluk: 78,2 inç (199 cm)
Çap: 12 inç (30,5 cm)

AN/AAQ-14 Hedefleme Podu
Ağırlık: 470 pound (211.5 kg)
Uzunluk: 98,5 inç (251 cm)
Çap: 15 inç (38,1 cm)

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

F-16 Tüm Block Modelleri ve Farkları

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap