Uçak Gemilerinden Uçaklar Nasıl Kalkar ?

Uçak gemileri dünya üzerinde yapılmış en büyük araçlardan birincisi olabilir. Dünya üzerinde 19 adet bulunan uçak gemilerini üretmek, bakımını yapmak , işletmekte çok maliyetli örnek vermek gerekirse ABD donanmasının yeni gemileri Gerald Ford sınıfı gemiler günlük 7 milyon dolar harcıyorlar fakat Amerika gibi ana topraklarından çok uzakta işler çeviren ülkeler için bu gemiler o bölgede yüzen bir kale, askeri üstür.

Bu 19 adet geminin 11 adedini USN( United States Navy ) envanterinde buluyor gerside 1 adet Rus, 2 adet Çin, 1 adet Fransa ,1 adet İtalya, 1 adet İngiltere, 2 adette Hindistanda bulunuyor. Fakat şimdi siz USN de 19 İngilterede 2 adet diyeceksiniz ama bu benim yukarıda verdiğim rakamlar ana görevi uçak taşımak olan gemilerdir. Bunların dışında olan gemiler LHD yani Landing Helicopter Dock en basintinden helikopterli çıkarma gemisi aslında USN de bulunan LHD ler USS America sınıfı gemiler dikey iniş kalkış yapabilen Harrier ve F-35 B uçaklarını taşıyabiliyor bu gemilere uçak gemisi denmesinin sebebide bu uçaklardır.

USN’nin Nimitz Sınıfı Uçak gemisi

Bizim LHD miz TCG Anadoluda F-35B uçaklarını taşıyacaktı şuanda donanma kara kara TCG Anadolunun geleceğini düşünüyor aslında uçak taşımak bu geminin tam görevi olmasada yan görevlerinden birisidir gemideki helikopterler çıkarıldığında 18 adet bir filo F-35B uçağı taşıyabiliyor ama hepimizin bildiği üzere F-35 ler hayallerimizde kaldı ABD hükümeti bu konuda çok sert ve bu yüzden ben bu uçakları alamayacağımızı düşünüyorum sadece S-400 meselesinden değil F-35B’nin zaten RAM boyasında da sıkıntılar mevcut uçak supersonik hızlara çıktığında boya kalkıyordu RAM boyasının ne olduğunu merak ediyorsanız SU-57 yazımı okuyabilirsiniz.

Peki Uçaklar Uçak Gemilerinden Nasıl Kalkar ?
Bu konuda 3 adet kalkış şekli mevcuttur bunlar Batı ülkelerince kullanılan Katapult sistemi, Stovl( dikey iniş kalkış ) sistemi ve Doğu bloğunda kullanı Stobar yani dikey kalkış rampasıdır.

CATOBAR (Katapult) SİSTEMİ
Uçaklar güvertede kalkış yapacakları yere gelince tekerlekleri kitlenir ve motorları son güce kadar çalıştırılır ve sonrasında bağlandığı katapult çalıştırılır ve uçak saate 300 km hızla mancınık gibi fırlatılır ve kalkışını yapar. Catobar sistemi gücünü gemilerde bulunan sisteme özel buhar kazanlarından alır bu işlem çok maliyetlidir fakat diğer sistemlere göre çok büyük bir avantaj sağlar bu da faydalı yük kapasitesidir düşünün F-18 gibi bir uçağı 8 ton yükle normal kalkış yaptığı pisti 3’te 1’i kadarki pistten kalkış yapabiliyor.Bu sistemde inişde de uçakda bulunan kanca gemideki halatı tutuyor

Katapult Mekanizması


STOBAR (Eğimli Rampa ) SİSTEMİ
Uçaklar güvertede kalkış yapabilecekleri noktaya geldiklerinde tekerleklerini kitler ve motorlarını maksimum güce kadar çalıştırdıktan sonra tekerlekleri açar ve eğimli rampadan fırlar burda uçaklar faydalı yük kapasitesinden gerçekten çok taviz verirler depoları neredeyse yarım dolu ve yükleride yarım halde kalkış yaparlar. Ruslar bu uçak gemilerinde SU-33 ve MİG 29K uçaklarını kullanırlar Çinlilerde uçak gemilerini Ruslardan aldıkları için SU-33 leri kendileri modernize edip kullanıyorlar keza Hindistanlılar da uçak gemilerini Ruslardan aldıkları için MİG-29K uçaklarını kullanıyorlar. Bu sistemde inişde de uçakda bulunan kanca gemideki halatı tutuyor.

Rus Uçak Gemisi Admirak Kuznetsov ve kalkış yapan 2 SU-33 uçağı


STOVL (Dikey Kalkış) SİSTEMİ
Bu sistemde uçakların kalkışı gemiye bağlı değil uçağın özelliklerine bağlıdır fakat kalkışı kolaylaştırmak için stobar sistemiyle beraber kullanılırlar aslında burdaki asıl sorun burada kullanılan uçaklardan dünya üzerinde sadece 2 model olması ve Harrierlerin artık çok eskimiş olmasıyla meydanın F-35B ye kalması zaten bu uçaklar çoğunlukla LHD tipi gemilerde kullanılıyor yani İngiltere dışındaki hiçbir ülke bu uçakları uçak gemisine koymuyor sadece İnglizler bu sistemi uçak gemilerinde kullanıyor. Diğer ülkeler sadece çıkartma gemilerinde çıkartna yapan birliklere destek olmak için kulanıyor.

Dikey kalkış yapan F-35B uçağı
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap