MIG-35

İçindekiler

MIG-35, MIG-29 savaş uçağının geliştirilmiş bir versiyonu olan hava üstünlüğü uçağıdır. İlk olarak 2007 yılında kamuoyuna açıklanmıştır. Uçak özellikle yeni Phazatron Zhuk radarı olmak üzere gelişmiş aviyonik ve silah sistemleri ile öne çıkmaktadır. Bu radar, birden çok hedefi tespit eder ve elektronik karıştırmalara karşı da dayanıklıdır. Ayrıca daha uzun algılama aralığına sahiptir ve aynı anda daha fazla hedefi izleyebilir ve bunlara müdahale edebilir. Hava hedefleri için yaklaşık 130-160 km ve gemiler için 300 km algılama menziline sahiptir. 30 hedefi takip edebilmektedir.

Aynı zamanda aynı anda 6 hedefe kitlenebilir. Uçakta ayrıca iki optik konum belirleme sistemi bulunmaktadır. Öndeki kişi hava hedeflerini arar. Uçağa doğru gelen hedefleri en az 50 km’den, giden hedefleri ise en az 90 km’den tespit edebilir. İkinci optik konum sistemi, gövdenin altına yerleştirilir ve yüzey hedeflerini arar. 20 km’de bir tankı tespit edebilir. Ancak görünen o ki, bu uçağın aviyonikleri ve sensörleri Batı tasarımlarına göre daha düşük. İhracat için önerilen uçak; Rusya, ABD, Fransa, İsrail veya diğer ülkeler tarafından üretilen aviyonik ve uçak içi ekipmanlarla donatılabilmektedir.

MIG-35

Uçağın batıdaki karşılığı ise Fulcrum-F’dir. Uçağın batı muadilleri ise Saab 39 Gripen, F/A-18 Super Hornet ve Dassault Rafale’dir. MIG-35’in ana görevleri hava üstünlüğü elde etmenin yanı sıra tüm hava koşullarında hassas yer saldırıları gerçekleştirmektir. Ayrıca özel ekipmanlarla havadan keşif yapabilmektedir. Çok rollü avcı uçağı, MIG-29M’den geliştirilmiştir. Zaten uçağa dışarıdan bakarsanız uçağın genel tasarımı, MIG-29’unkine fazlasıyla benzemektedir.

Mikoyan tasarım bürosu, MIG-35’i 4 ++ nesil bir savaşçı olarak sınıflandırıyor. Artan ağırlık nedeniyle, yeni uçak artık orta ağırlıkta avcı uçağı olarak sınıflandırılmaktadır. Sukhoi tipi savaş uçaklarına nazaran fazla sipariş almamıştır. Ancak birçok doğu ve afrika ülkeleri MIG-29’ları aktif olarak kullanmakta. Ve eskiyen, yorulmuş MIG-29’ları MIG-35 ile değiştirmeleri öngörülmektedir.

 

MIG-35 aynı zamanda AESA radarı ile de öne çıkmaktadır. İyileştirilmiş aviyonik ve silah sistemleri, özellikle yeni AESA radarı ve benzersiz şekilde tasarlanmış optik konum belirleme sistemi (OLS), uçağı yer kontrollü önleme (GCI) sistemlerine daha az bağımlı hale getiriyor ve MIG-35’in bağımsız çok amaçlı görevler yürütmesini sağlıyor. Peki ya siz MIG-35 savaş uçağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

MIG-35 Mühimmat

Havadan Havaya: R-73E, R-73M, R-74M, R-27, R-77

Havadan Karaya: Kh-31A, Kh-31P, Kh-29T, Kh-29L

MİG-35 Teknik Özellikleri

Uzunluk: 19 metre

Kanat Açıklığı: 15 metre

Yükseklik: 6 metre

Mürettebat: 2

Motor: 2 × Klimov RD-33MK

Menzil: 2.000 km

Maksimum İrtifa: 57.400 feet

Maksimum Hız: 2.400 km/h

Boş Ağırlık: 11.000 kg

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 29.000 kg

 

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

F-22 Raptor

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap