Python-5 Havadan Havaya Füze (AAM)

İçindekiler

Python-5, Rafael Advanced Defence Systems tarafından üretilen beşinci nesil bir havadan havaya füzedir (AAM). Füze, düşman uçaklarına çok kısa mesafelerden ve görüş mesafesinin ötesinden yaklaşabilir. Python-5, İsrail Hava Kuvvetleri’nin en doğru ve güvenilir AAM’si ve dünyanın en gelişmiş güdümlü füzelerinden biridir.

Python-5’teki geliştirme 1990’larda başladı. Füze ilk kez Haziran 2003’teki Paris Air Show’da görücüye çıktı. Füze, tutsak taşıma değerlendirmesi ve hedef arama denemelerini içeren gelişimsel ve operasyonel test programı sırasında üstün hedef tespit ve takip yetenekleri sergiledi.

Python ailesi, Rafael Advanced Defence Systems tarafından 2011 Paris Air Show'da sergilendi.

Python-5 tarafından ilk operasyonel öldürme Ağustos 2006’da Lübnan Savaşı sırasında gerçekleşti. Füze bir F-16 Fighting Falcon’dan ateşlendi ve Hizbullah tarafından fırlatılan İran yapımı Ababil-T İHA’sını imha etti. Ekim 2012’de İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16I avcı uçağından fırlatılan bir Python füzesi, İsrail hava sahasına giren İran yapımı bir insansız hava aracını başarıyla durdurdu.

İsrail havadan havaya füzesinin özellikleri

Python-5, Python-4 füzesinin aerodinamik gövdesini içerir. Ayrıca selefinin atalet navigasyon sistemini (INS), roket motorunu, savaş başlığını ve yakınlık sigortasını da korur. Operasyonel olarak kanıtlanmış bileşenlerle birleştirilen gelişmiş teknolojiler, üstün performans sağlar.

Python-5, havadan havaya ve karadan havaya görevlere uygun çift kullanımlı bir füzedir. Beşinci nesil bir görüntüleme arayıcı, modern yazılım, gelişmiş kızılötesi karşı önlem (IRCCM) ve uçuş kontrol sistemlerini entegre eder.

Python-5 3.1m uzunluğa, 64cm kanat açıklığına ve 16cm çapa sahiptir. Füzenin ağırlığı 105kg. Aktif bir lazer yakınlık sigortası ile donatılmış 11 kg’lık yüksek patlayıcı parçalanma savaş başlığı taşıyabilir.

Rehberlik ve Navigasyon sistemleri

Python-5, yüksek sınır ötesi görüş kabiliyetine sahip yeni bir elektro-optik kızılötesi arayıcıya sahiptir. Kızılötesi arayıcı, hedef bölgeyi tehdit için tarar ve hedef belirlendikten sonra terminal takibi için kilitlenir.

Çift dalga bantlı odak düzlemi dizisi (FPA) kullanır. FPA, gündüz veya gece boyunca açık ve bulutlu koşullarda küçük, düşük imzalı hedef noktalarına ulaşılmasını sağlar. Son derece gelişmiş görüntü ve sinyal algoritmaları, füzeyi hedefe doğru yönlendirir.

Python-5, sağlam bir itici roket motoru tarafından desteklenmektedir.

Tahrik ve uçak uyumluluğu

Python-5, sağlam bir itici roket motoru tarafından desteklenmektedir. Tahrik sistemi, Mach 4 hızında ve 20 km’den fazla operasyonel menzil sağlıyor.

Python-5, F-5E/F Tiger-II, F-15 Eagle, F-16I Fighting Falcon, Dassault Mirage F-1C, Mirage 5, Mirage 2000, IAI Kfir, Sea Harrier dahil olmak üzere çok çeşitli uçaklarla entegre edilebilir. , HAL Tejas ve F-35 Lightning II.

Python-5, hava savunma konfigürasyonlarında da sağlanır. Derby BVR füzesi ile birlikte füze, Spyder-SR/MR kısa ve orta menzilli mobil hava savunma sistemlerinde kullanılmaktadır. Füzeler, Spyder-MR konfigürasyonunda bir güçlendirici tertibatla kurulur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Merhaba ben Emre ŞAHİN. 20 yaşındayım ve Kayseri' de yaşıyorum. Uçak Bakım Teknisyeniyim. Bu sitede yazar olarak görev almaktayım.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Kendisini DCS World similasyonundaki hava muharabelerinden tanıdım. Dehşet bir füze, inşallah bizim yapacağımız da onun gibi hatta daha gelişmiş olur.

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap