F-16C BLOCK 50 MÜHİMMATLARINI TANIYALIM

İçindekiler

General Dynamics/Lockheed-Martin F-16 Fighting Falcon Variants

(TGP, Yakıt Tankları , Lazer güdümlü Bomba, Aim 120)

F-16 BLOCK 50 MÜHİMMATLARINI TANIYALIM

Merhaba değerli okuyucu, bugün Türk Hava Kuvvetlerinin de kullandığı efsanevi uçak F-16’nın Hava-Hava (A/A) ve Hava-Kara (A/G) Mühimmatlarını inceleyeceğiz.

Öncelikle F-16’nın ne kadar mühimmat, pod ve yakıt tankı taşıyabileceğine bakalım. Öncelikle CFT tanklarına bu yazımızda değinmeyeceğiz. F-16 Savaşan Şahin’in gövde üzerinde toplam 9 adet pylon (pilon) bulunmaktadır. 2 adet pylon da TGP ve Sniper Podları takmak için hava alığının ön kısmına takılmaktadır.

F-16’nın Mühimmatları

  • Top1 x 20 mm M61A1 VULCAN (512 mermi)
  • Havadan Havaya Muharebe Füzeleri AAM6 x AIM-9 SIDEWINDER
    • 6 x AIM-120 AMRAAM
    • 6 x Python-4
    • 4 x R.550 Magic II
    • 4 x IRIS-T
  • Havadan Karaya Taarruz Füzeleri6 x AGM-65 Maverick
    • 4 × AGM-88 Harm
    • 2 × AGM-154 JSOW
    • 2 × AGM-158 JASSM
    • 4 × BLU-107 Durandal
    • 2 × AS-30L
    • 2 × AGM-142 Have Nap (Popeye II)
    • SOM (Roketsan)
  • Gemi Taarruz Füzeleri2 × AGM-199A Penguin
    • 2 × AGM-84 Harpoon
    • 2 × Tubitak SAGE SOM
  • BombalarGBU-10 Paveway II, GBU-12 Paveway II, GBU-24 Paveway III Lazer güdümlü bombalar
    • Mk-20 Rockeye, CBU-52/58/71/87/89/97 Demet bombaları
    • CBU-103, CBU-105 WCMD
    • BLU-109
    • MK-81, MK-82, MK-83, MK-84 Genel maksat bombaları
    • BLU-109, GBU-31/35/38 JDAM
      • GAU-3A 70 mm (2.76 inç) Roket podu
  • Nükleer Bomba
    • B61

SİLAHLARI TANIMAYA BAŞLAYALIM

  M61A1 Vulcan 20 mm;

F-16 Savaş Uçağının kullandığı muharebe topudur. Yüklenen mermi türüne göre A/G görevlerinde de kullanılmaktadır.

112 kilo olan bu devasa top dakikada 6 bin, tam 6 bin mermi atmaktadır

 AIM-9 SIDEWINDER;

Pek çok modern jet tarafından kullanılan Amerikan yapımı A/A Füzesidir. Etkili patlayıcı başlığı ve kızılötesi yol gösterici sistem ile birim maliyeti 90.000 Dolardır. Füze ısı güdümlü olduğu için NATO kodu FOX 2 dir. Mike (M) Lima(L) Charlie(C) Romeo(R) X-ray (X) modelleri bulunmaktadır.

KULLANIMI;

Bu füzeler ısı güdümlü oldukları için BVR (Beyond Visual Range) Fightlarda Kullanılamaz. Dogfight anında hedefe orta ve kısa menzilden ateşlenir. FLARE ile saptırılır.

En gelişmişlerinden olan AIM-9 X modelinin F-16 uçağında HMCS (Helmet Mounted Cueing System) Dediğimiz kaska ekran yansıtma ile BORESIGHT atış moduna sahiptir. Peki BORESIGHT Nedir ?

BORESIGHT FÜZE ATEŞLEME SİSTEMİ.

BORESIGHT Füze ateşleme sistemi’ni çok çok basite indirgersek şunu söyleyebiliriz Kaska yansıtılan görüntüden füze atmak. Kulağa çılgınca geliyor değil mi ? Şimdi simülatörden kendi çektiğim birkaç fotoğrafla anlatayım.

(Unutmayın Simülatör Daha Tamamlanmamıştır HMCS’de eksiklikler bulunmaktadır.)

Burada da gözüktüğü üzere mühimmat bilgilerini gördüğümüz, düzenlediğimiz ve şimdide yapacağımız gibi atış modlarını seçebileceğimiz ekrana SMS ekranı diyoruz. Görselde de gözüktüğü üzere 4 adet A-9X (AIM-9X) mühimmatımız bulunmakta ve BORE moddalar yani kasktan atış yapmaya müsait.

Bu görselde ise HMCS BORESIGHT modda MİG-29A uçağına kitlenmiş bulunmaktadır. 90 Derecelik atış açısı bulunmaktadır. (Bu özellik İt Dalaşlarında F-16’ya ciddi avantaj sağlıyor)

Ateşlemeyi yaptıktan sonra füzemiz uçaktan hedefe doğru ayrılıyor.

Görüldüğü üzere atış başarılı.

AIM-120 AMRAAM;

Namı değer AMRAAM kendisi ABD’de 1980’lerin sonunda geliştirilmiş Amerika’nın en ölümcül füzesidir.

BVR Kapasiteli olarak üretilmiştir.  AMRAAM süpersonik, havadan havaya, kendi önlemesini yapan aktif radar izlemesi ile hedef izler. Aktif (kendi başına) veya yarı aktif (uçak radarından bilgi alarak) olarak kullanılabilir. 160 KM menzile sahiptir. Uzun menzilli takiplerde AMRAAM kendi güdüm mekanizmasıyla hedefe kilitlenirken data link vasıtasıyla uçak radarından gelen bilgilerle hedef malümatını yeniler. Hedef kendi monopulse radar menziline geldiğinde terminal moduna geçer. Elektronik karıştırma uygulandığında “Home-on-jam ” karıştırmanın merkezine yönlenme kabiliyeti vardır. AIM-7 SPARROW füzesinin daha gelişmişi olarak düşünülebilir.

AMRAAM füzelerinin burnunda hedefe kilitlenen bir radar vardır. Bu radar F-16’nın radarından küçük olduğu için hedefi uçağın radarı kadar uzağa izleyemez. Bu yüzden önce F-16 radarı hedefi bulur ve füzeyi füzenin küçük radarının hedefi yakalayabileceği en yakın noktaya güdümlendirir. Füze bu noktaya gelince özerkleşir ve F-16’dan başka yardım almadan hedefe güdümlenir.

Füzenin 2 ayrı atış şekli vardır. Pitbull Ve Maddog; Pitbull adı üstünde direk hedefe yapışır füzenin Pitbull olması için ateşlendikten sonra füze biraz takip edilir. Pitbull olduktan sonra ayrılınır.

Maddog ise benzer düşman uçağa kilitlenmezsiniz füzenin başlığını düşman uçağın çevirirsiniz, sonra atışınızı gerçekleştirirsiniz AMRAAM onu rahatlıkla bulacaktır.

AGM-65 MAVERICK

AGM-65 Maverick, özellikle tank ve zırhlı araçların, hava savunma sistemlerinin, her türlü kara ulaşım araçlarının, küçük ve orta tonajlı gemilerin, binaların ve yakıt depolarının yok edilmesinde kullanılmakta olup kullanıcısına stand-off saldırı kabiliyeti ile yüksek vuruş gücü sağlamaktadır. Bugüne kadar çeşitli versiyonlarda 40.000’den fazla üretilmiş ve bunlardan 1221 tanesi atış testlerinde kullanılmıştır.

Testlerde % 86 gibi yüksek bir isabet oranına ulaşılmıştır. Tank büyüklüğündeki hedeflere yapılan atışlarda hedefi kaçırma mesafesi sadece 3 ft (0.91 m) olmuştur. Harp başlığı ikinci derecede infilak etkisi olan bir patlayıcı ünite olup hareketli veya sabit zırhlı araçlar, kamyonlar, toplar, SAM füze ve bunlara bağlı radar sistemi  ile hangar ya da parkta duran çok çeşitli taktik hedeflere karşı etkindir. Füzenin harp başlığı arayıcının arkasındadır fakat arayıcıda bulunan bir tünel patlayıcıdan çıkan gaz jetinin dışarı çıkmasını sağlar.

AGM-65’in ilk varyantları hedef yakalama ve kilitlenme için gereken zaman süreci nedeniyle tek kişilik uçaklar için uygun değildir. Kimi bölgelerde kötü görüş mesafesi koşulları hedef bulma mesafesini kısaltmakta ve yüksek süratli uçak pilotları silah sistemini kullanacak zaman bulamamaktaydı. Hughes çalışanları bu soruna çözüm olarak elektro-optik güdüm yerine kızılötesi (IR) güdümlü AGM-65Dyi ortaya çıkarmıştır. D modelinin çalışma prensibi A ve B tipine benzemekle birlikte bu tipte TV yerine kokpitte termal bir imaj görüntülenmektedir.

Atışlarda isabet oranı gerçekten çok yüksektir TGP ve Sniper pod ile ortak kullanım sağlaması, D modelindeki Termal kameranın yakınlaştırma zafiyetini ortadan kaldırmakta.

AGM-88 HARM

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) “Yüksek-hızlı Anti-Radar Füzesi”

Radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

F-16 uçağında ise kullanımı şu şekilde MFD (Multi Function Display) ekranlarından WPN (silah) ekranına girildiği zaman. Füzenin menüsünde kendi radarı bulunmaktadır.

Örnek:F-16 Hava Savunma Sistemi Radarının menziline girdiği zaman Hava Savunma Sistemi uçağı takip etmeye başlar Füze Hava Savunma Sistemi’nin radyasyon sinyallerini takip ederek hedefi bulur.

AGM-88 HARM füzesi, I. Körfez Savaşı sırasında yaşanan bir dost ateşi  olayına konu olmuştur. Bir B-52 bombardıman uçağına eşlik eden bir F-4G Wild Weasel savaş uçağının ateşlediği HARM füzesi, B-52’nin kuyruk kısmında yer alan radar güdümlü savunma topunu Irak uçaksavar radarları ile karıştırmış ve uçağın kuyruk kısmına isabet etmiştir. Ancak füzenin patlayıcı gücü dev bombardıman uçağını düşürmek için yeterli olmadığı için olay hafif hasarla atlatılmıştır. Aynı B-52 daha sonra olaya atfen (“In HARM’s way”) lafı ile anılır.

GBU-10 LAZER GÜDÜMLÜ BOMBA

GBU-10 Paveway II, Mk 84 genel amaçlı bomba. Lazer güdümlü ucu sayesinde TGP ile yapılan işareti okuyup hedefe yönelir GBU-10 GBU-12 ye nazaran daha büyük ve daha fazla patlayıcı içerir.

Türk Hava Kuvvetleri’nde sıklıkla kullanılmaktadır.

Mühimmatlar Hakkında;

Ben F-16’nın mühimmatlarını gayet yeterli güçlü ve caydırıcı bulmaktayım Amerika’nın ürettiği son model füzeleri ve bombaları (stealth için üretilenler dışında) rahatlıkla kulanabilmektedir. fazla mühimmat çeşidi ve türü ile, yapacağı görev sayısı da yüksek oranda artmıştır.

SON OLARAK  THK’NİKULLANDIĞI BÜTÜN F-16 MÜHİMMATLARI

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap