Kamov Ka-52

Helikopterin temelleri aslında Rus firması olan Kamov tarafından üretilen Kamov Ka-50 “Siyah Köpekbalığı” olan kurtarma fırlatma sistemine sahip ilk operasyonel helikopterine dayanır.

Ka-52, hava hedeflerini ve hava savunma silahlarıyla donanmış ağır zırhlı tankları yenmek için gündüz ve gece kabiliyetine, yüksek hayatta kalabilme özelliğine ve ateş gücüne sahip yüksek performanslı savaş helikopteridir. Beka kabiliyetini ve ölümcüllüğü geliştirmek için küçük, hızlı ve çevik olacak şekilde tasarlandı. Ayrıca Phazotron olan olumsuz meteorolojik koşullarda ve gece uçuşlara izin veren kokpit telsiz konumlayıcısına sahiptir. Helikopterin olası bir olumsuzlukta hayatta kalabilme şansını arttırmak için çift motor, hayati uçak sistemleri için koruma ve çarpma emici kara teçhizatı ve gövde bulunmaktadır. Ve bu helikopterde kabiliyeti arttırmak için kuyruk rotoruna gerek duyulmaz.

Ka-52 “Timsah”:

1980’lerin başında Ka-50 ve Mi-58’in testleri devam ederken tasarım ekibi tarafından  savaş alanı keşiflerini yürütmek, hedef belirleme, destek sağlamak ve grup saldırı helikopteri operasyonlarını koordine etmek için özel bir helikopter geliştirme önerisi sunuldu. Ancak ülkeyi vuran ekonomik krizden dolayı bütçe yetersizliğinden proje hayata geçirilemedi. Daha sonra Kamov firması tasarım general şefinden bu görevi üstlenebilecek bir Ka-50’nin değiştirilmiş bir versiyonun yapmasını istedi. Bunun için “Kara Köpekalığı” versiyonu seçildi. Ve mürettebat üyeleri tarafından onaylanmış yan yana oturma fikrine karar verildi. Böylelikle bu çift kişilik versiyona Ka-52 adı verildi.

Model Ka-50 ile kıyaslandığında daha yumuşak bir burun profiline, hava hedefleri için direğe yer hedefleri için buruna olmak üzere iki adet anten monte edilmiş, biri kokpitin üstünde ikincisi burnun altında olmak üzere iki küresel tarette, gündüz ve gece TV/termal nişan sistemi de monte edilmiş, orijinal Ka-50’nin yan monte edilmiş topuna sahiptir. Ka-50’de 4 adet bulunan kanat sayısı bu modelde 6 kanata çıkartılmıştır. Ağırlığı ve performansı Ka-50 ile eşit tutmak için, top dergisi/beslemesinin zırhı ve kapasitesi azaltıldı. Ayrıca helikopter gündüz, gece ve olumsuz hava koşulları için onaylanmıştır. Ancak helikopterde bazı sorunlarda meydana geldi: tırmanma oranı 10’ten 8 m/s’ye düştü ve maksimum pozitif yük faktörü 3.0 g oldu. Bu sorunlar ise VK-2500 modeli ile ortadan kaldırıldı.

Helikopterin ilk üretimi 1996 yılında başlandı. 2008 yılında da Primorsky Krai, Arsenyev’deki Progress Arsenyev Havacılık şirketi fabrikasında seri üretime geçildi. Eylül 2010 yılından beri Torzhok Hava Üssü’nde bulunan 696. Eğitmen ve Araştırma Helikopteri Alayı bünyesinde 8 helikopter işletilmektedir. Aynı şekilde Aralık 2010’dan beride 344. Savaş Eğitimi ve Aircrew Dönüşüm Merkezi’nin hava üssünde 4 adet işletilmektedir. 2011 yılında devlet sorunları bitince helikopter Mayıs 2011 yılında hizmete girdi ve aynı ay içerisinde Rus Hava Kuvvetlerine katıldı. Devlet planlamalarına göre devlet 2 deneysel ve 24 seri olmak üzere 26 tane Ka-52 almayı planlıyordu. 2010 yılında imzalanan ikinci uzun vadeli sözleşme ile 2020 yılına kadar toplam 146 tane helikopter sağlanılması hedeflendi. Bununla da kalınmayıp Şubat 2018’de, 2018-2027 yılında devlet silahlanması için 114 tane almak için bir ilgi dile getirdi.

Ka-52″ Nil Timsahı”:

2015’te Mısır 46 tane Ka-52 satın aldı. Ve 2017 ilk parti olarak 3 tane  Mısır’a teslim edildi. Daha sonra ikinci parti olmak üzere 3 tane daha teslim edildi. Böylelikle 2017 sonunda toplam 19 tane Ka-52 Mısır’a teslim edilmiş oldu. Geri kalan 27 tane Ka-52’nin tamamının 2020 sonuna kadar teslim edilmesi planlıyor.

Ancak bu helikopterlerin Mısır hava koşullarına uygun olması için bazı değişiklikler yapıldı. Bu modellerde korozyon önleyici malzemeler kullanıldı, gövde yapıları güçlendirildi, artan kalkış ağırlığı için tasarlanmış yeni iniş takımları ve tekerlekler kullanıldı ve güncellenmiş aviyonik ve sıcak iklimlerde çalışmak için yeni bir soğutma sistemini eklendi. 

2011 yılında Kamov ve Segam şirketleri işbirliği ile tasarlanmış olan ve Fransız şirketin STRİX nişan sistemi temel alınarak tasarlanan yeni OES-451 elektro-optik gözlem ve lazer hedefleme sistemi helikopterin burnun altına monte edilen GOES-52 standardının yerini aldı. Bu yeni nişan sistemi helikoptere daha geniş bir hedef algılama ve tanıma aralığı sağlar.

Helikopter, 52 km’lik bir dünya haritalama aralığına ve yer hedefleri için 32 km’lik bir algılama aralığına ve hava hedefleri için 25 km’lik bir algılama aralığına sahip olan Arbalet-15 çift bantlı tutarlı darbe radarına sahiptir.

Bu değişiklerden dolayı Rusya Savunma ve uzay endüstrisi Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, helikopteri “Nil Timsahı” olarak adlandırmayı önerdi.

Mısır ve Rusya bu helikopterleri Rus tanksavar lazer güdümlü füzeleri olan Vikhr ve Ataka silahlandırmayı planlıyor.

Ka-52 “Katran”:

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından sipariş edilen Mistral sınıfı amfibi saldırı gemilerinde iki grup olmak üzere helikopter bulundurmayı planlıyordu. Bu grupların her birinin sekiz saldırı ve sekiz saldırı/nakliye helikopteri içermesi planlandı. Ve bu görev için özeleştirilmiş olan Ka-52 “Katran”, Rus Deniz Havacılığı için yeni gemi saldırı türü olarak seçildi.

Helikopteri normal Ka-52’den ayıran özellikleri: daldırma takımlarında uçacak olan mürettebat üyeleri için katlanır rotor bıçakları, katlanır kanatlar ve yaşam destek sistemleri bulunmakta. Gövde ve sistemler özel korozyon önleyicilere sahip ve yeni bir yangın kontrol radarı “Deniz modunda” çalışabilecek ve gemi karşıtı füzeleri destekleyebilecek.

Rus Donanması ilk parti olmak üzere 4 tanesi 7 Mart 2015’te teslim edildi. Bunun haricinde 28 tanede teslim edilmesi planlanıyor. Ancak Rusya’nın Kırım’ı ihlal etmesi üzerine Mistral gemileri Mısır’a satıldı. Rusya, Mısır Mistral taşıyıcıları için güverte helikopterleri Ka-52 sağlamak için Mısır ihalesini kazandı. Ancak sözleşme koşulları için hala üzerinde planlamalar yapılmaktadır.

Ka-52 “Erdoğan”:

1997’te Türkiye’de düzenlenecek olan saldırı helikopteri yarışması için  İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi  (IAI) ile Kamov bürosu işbirliğiyle Ka-52 “Erdoğan” modeli üretildi. Ancak daha sonra ismi  Ka-50 olarak değiştirildi.

Yüksek düzeyde savaş etkinliği için savaşta kanıtlanmış aviyonik ve gelişmiş tanksavar güdümlü füzelere sahiptir. Ayrıca helikopter, koaksiyel rotor teknolojisi nedeniyle mükemmel uçuş performansına ve yüksek oranda savaş hayatta kalma kabiliyetine sahiptir. Gösteri uçuşları sırasında gece görüş gözlükleri (NVG) ve gündüz/gece hedefleme sistemi kullanılarak gece görev yeteneği sergilendi.

Türkiye yarışa sonucunda başlangıçta Erdoğan, Eurocopter Tiger, Ah-64 Apache, Denel Rooivalk ve A129 Mangusta üzerinden Bell AH-1 Supercobra’nın geliştirilmiş bir versiyonunu seçti. Sonunda ise sözleşme 2007 yılında A129’a verildi.

Ayrıca uçak 2015’te Suriye iç savaşında Rus askerilerine yardım etmekle amacıyla Suriye’de görev yaptı. Helikopterlerin Lazkiye’deki Rus üssünün savunmasında yer aldıklarını, arama kurtarma helikopterlerine eşlik ettiklerini ve Rus özel kuvvetlerini destekledikleri iddia ediliyor. Bu görevler yüzünden helikopter savunma endüstrisinin donanıma ilişkin sorunları çözmesi ve modern savaştaki eğilimlere yanıt vermesi için ilk defa çatışma operasyonlarında yeni sistemler kullandı.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap