BİR ASTRONOTTAN HAYAT DERSLERİ

İçindekiler

Bu kitabı ilk gördüğümde ön yargılı davranmıştım. Çünkü ismini okuyunca kişisel gelişim kitabı tarzı bir şeyler sanmıştım. Ama öyle değil. Gerçekten değil. Bu kitap’da hayatta gerçekten çalışarak, azim ederek bir yerlere gelmeyi başaran bir adamın kendi dilinden öyküsünü okuyorsunuz. Size okurken çalışma, başarma azmi getirmesinin yanı sıra gerçekten size bir şeyler katmayı hedefleyen bir kitap. Ta küçüklüğünden itibaren başlayıp, uzaya gidip dönene kadar anlatıyor. Yani epey maceralı ve dopdolu bir serüven.

     Albay Chris Hadfield

Albayımız önceden “Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri” savaş pilotu imiş. Sonradan Kanada’nın astronot alımı çağrısı sonucu başvuru yapmış ve uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronot olmuştur. Kısaca öyküsü bu detaylar kitapta. Kendisi aynı zamanda sosyal medyada’da ünlüdür. “uzayda diş nasıl fırçalanır”,”uzayda ağlarsak ne olur”, hatta youtube’da 48 milyon izlenen “Space Oddity” adında bir şarkısı bile vardır. Bu arada yukarıda saydıklarımın hepsini UUİ’nin içinde çekmiştir. Alttaki videodan şarkıyı dinleyebilirsiniz.

Bu videoda ise uzayda dişlerinizi nasıl fırçalayacağınızı gösteriyor.

Unutmayın ki uzayda, dişlerinizi temizledikten sonra ağzınızda kalan macunu tüküreceğiniz bir lavabo yoktur. Bu yüzden diş macununun tadına alışmak zorundasınız:)

Kitap genel olarak 3 ana bölümden oluşuyor. Bölümler “Fırlatma Öncesi”, “Kalkış” ve “Dünyaya Dönüş”. Tabiki bunlara ek olarak alt başlıklarda bir hayli ilgi çekiyor. “Köşeli Bir Astronot Yuvarlak Bir Delikten Nasıl Geçer” gibi. Şimdi size bu koronalı günlerde bu kitabı almak isteyen biri olursa arkasını okumak için dışarı çıkmasın diye buraya kitabın arkasındaki yazıyı ekliyorum;)

ALBAY CHRİS HADFİELD onlarca yıl astronotluk eğitimi aldı ve yaklaşık 4000 saat uzayda kaldı. Bu süre içinde bir uzay istasyonunun kapısını İsviçre çakısıyla açmak, pilotu olduğu uçaktan bir yılanı dışarı atmak ve yörüngedeki bir uzay aracının dışına tutunmuş durumdayken geçici körlük yaşamak gibi maceralar atlattı. Albay Hadfield’ın başarısının ve hayatta kalmasının sırrı NASA’dan öğrendiği alışılmadık bit felsefe idi: En kötü olasılık için hazırlan ve her anının tadını çıkart.

Bir Astronottan Hayat Dersleri’nde Albay Hadfield okurları eğitim hayatı ve uzay keşfi yıllarının derinliklerine götürerek  onlara imkansızı nasıl mümkün kılacaklarını gösteriyor. Kalkışın heyecanının, uzay yürüyüşlerinin büyüsünü ve krizlerin gerektirdiği ölçülü ve sakin tepkileri aktardığı zihin açıcı ve eğlenceli hikayelerle, alışagelmiş bilgeliğin başarı ve mutluluğun önüne nasıl geçebileceğini anlatıyor. Uzayda aldığı olağandışı eğitim ona bazı alışılmadık dersler vermiş: Başarıya odaklanma, başkalarının ne düşündüklerini önemse ve küçük şeyleri dert et.

    Son Olarak

Sizler belki de asla Albay Hadfield gibi bir robot yapmayacak, bir uzay aracı kullanmayacak, bir müzik videosu çekmeyecek ya da sıfır kütle çekiminde basit bit ameliyat gerçekleştirmeyeceksiniz; fakat onun güçlü ve farklı içgörüleri size bir astronot gibi düşünmeyi öğretecek, dünyadaki yaşama, özellikler de kendinizinkine bakış açınızı tamamen değiştirecek.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Merhaba, havacılık ve uzayı geleceğim olarak gördüğüm için buradayım. Yazılarımın bilgine bilgi katması dileği ile iyi okumalar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap