Kepler Uzay Teleskobu

Kepler uzay aracı, NASA tarafından gökadamızdaki diğer yıldızların etrafında dolanan Dünya benzeri karasal gezegenleri bir ışıkölçer yardımı ile araştırma ve algılama amaçlı olarak tasarlanmış bir uzay teleskobudur. İsmini astronom Johannes Kepler’den alıyor. 7 Mart 2009 ‘ da fırlatıldı. 9 yıl görevini yaptıktan sonra 2018 yılında yakıtı bittiği için NASA onun emekliliğini açıkladı. Kepler görevinde, gezegen araştırmak için hedef bölge olarak, Samanyolu galaksisinin Cygnus-Lyra bölgesi seçilmiştir. Bu bölgede yıldız yoğunluğu oldukça fazladır. Kepler Uzay teleskopu 2600 gezegenden fazlasını keşfetti. NASA, bu keşiflerin Güneş sistemi dışındaki yeni gezegenlere ilişkin en büyük gelişme olduğunu söyledi.

Görev yaptığı süre boyunca teleskobun yaklaşık 10 yıl önce çektiği görüntüye “ilk ışık” denmişti. Son geçtiği görüntüye de “son ışık” adı verildi.


Kepler görevi NASA’nın Keşif Programı çerçevesinde düşük bütçeli ama odaklanmış bilimsel bir görevidir. Bu görev süresince toplanan verilere bağlı olarak bilim adamları keşfedilen 2 düzineden fazla gezegende yaşam koşullarının dünyadan daha yüksek olabileceğini söylüyor .


Güneşe benzerliği belirlenmiş yıldız tiplerinin etrafındaki yaşanabilir bölgelerde kaç tane karasal ve daha büyük gezegen bulunduğunu saptamak, bu gezegenlerin büyüklüğü, şekilleri ve yörünge değerlerini belirlemek, çoklu yıldız sistemlerinde kaç tane gezegen bulunabileceğini araştırmak gibi birçok amaç için 9 yıl boyunca çalıştı. Kullanılan teknik ise gökbilim dilinde gezegen geçiş tekniğidir. Bu tekniğe göre bir gezegen yıldız ile gözlemcinin arasından geçerken Dünya benzeri bir gezegen ise 1/1000 katları oranında bir algılanan ışık azalmasına neden olur. Bu sayede ışığa bağlı olarak gezegenin kütlesi, yörüngesi, sıcaklığı gibi şeyler hesaplanabilir. Kepler şimdiye kadar keşfedilen Jüpiter’den büyük kütleli gezegenlerin aksine dünya kütlesine daha yakın gezegenleri tespit etmek için tasarlandı.


NASA mühendisleri, Kepler Uzay Teleskobu’nu mümkün olduğunca görev başında tutabilmek için uzay aracını maksimum yakıt ile doldurmuşlardı. Bu sayede de 6 yılın biraz üzerinde görevde kalması beklenen uzay aracı 9 yılı aşkın süre uzayda kalmayı başardı.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Sitenin havacılığa gönül vermiş yazarlarından birisiyim, aynı zamanda lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve ömrümü havacılığa adayabilmek için çabalıyorum. Kayseriliyim ve Kayseri' de yaşıyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap