X-37B – Gizemli İnsansız Uzay Aracı

X-37B yeniden kullanılabilir insansız uzay aracıdır.

Tarihi 1999’a dayanıyor. O dönemde NASA’nın geliştirdiği bir projeydi. Daha sonra 2004 yılında NASA’dan DARPA’ya (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) aktarılıyor. Projeyi ordan da Boeing alıyor. Daha doğrusu DARPA Boeing’in uzay kolu oluyor. Boeing projeyi aldıktan sonra daha da geliştiriyor ve ABD Savunma Bakanlığı’na veriyor. 
Bu yeniden kullanılabilir robotik uzay uçağı bir fırlatma aracının içine yerleştirilip uzaya gönderiliyor ardından görevini tamamladıktan sonra Dünya atmosferine yeniden girerek dönüşünü yapıyor. 
2010 yılının nisan ayında ilk fırlatma bir Atlas V roketinin içinde gerçekleşiyor ve yörüngede tam 8 ay (224 gün) kaldıktan sonra aralık 2010 yılında dünyaya dönüyor. Ondan sonra 5 göreve daha çıktı. Son görevinde 780 gün yörüngede kaldı. 
Bu uzay uçağının ağırlığı yaklaşık 5 ton ve 250-300 kg civarında yük taşıma kapasitesine sahip. Taşıdığı yükün ne olduğu asla açıklanmıyor. Uzaya gizemli bir yük taşıdığı biliniyor ve sadece bazı deneyler yapıldığı bilgisi veriliyor. Ama o deneylerin ne olduğu hakkında da açıklama yapılmıyor. 
Öyle ki bazı insanlar nükleer bomba taşıdığını dahi ileri sürmüş. Ancak böyle bir şeyin olması imkansız gibi duruyor . 1976 yılında ABD ve Sovyetler arasında imzalanan anlaşmada uzaya nükleer silah gönderilmesi, herhangi bir nükleer silahın uydularla, roketlerle ya da mekiklerle uzaya taşınması yasaklandı.
Yeni sistemleri uzayda test etme ve onları dünyaya geri döndürme yeteneği X 37B’ye özgü. Ayrıca X-37, bugüne kadar uçulan en küçük ve en hafif yörüngesel uzay uçağıdır.
NASA’nın uzay görevinde kullandığı mekiklere benzeyen X 37B mekiklerin sadece dörtte biri büyüklüğünde. Yörüngede güneş panelleri ile topladığı enerjiyi kullanıyor.  
Mayıs 2020’de X-37B uzay uçağı, Atlas 5 roketiyle Florida’da Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Falconsat-8 isimli deneysel uydu taşıyor. Yörüngede yine gizli görevler ve testler yapacak.
Genel özellikleri
Mürettebat: yok
Uzunluk: 8,92 m
Kanat açıklığı: 4,55 m
Yükseklik: 2.90 m
Maksimum Kalkış ağırlığı: 4.990 kg
Elektrik gücü: Lityum iyon pilli galyum arsenit güneş pilleri 
Yörünge hızı: Saatte 28.044 kilometre
Yörünge: Düşük Dünya yörüngesi
Yörünge süresi: 270 gün (tasarım) 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap