Uçakta Meydana Gelebilecek Acil Durumlar

Havacılık, bünyesinde avantajlarının yanı sıra zararlarda barındırır. Havacılıkta oluşabilecek herhangi bir kaza çok büyük maddi zararlara yol açabilir. Acil durumların maddi kayıplar üzerinde etkisi oldukça büyüktür. Acil durumlar ikiye ayrılır;
-Hava aracını içeren acil durumlar
-Hava aracını içermeyen durumlar 
Genel olarak uçakta Oluşabilecek Acil Durumlar adı altında inceleyebiliriz.
UÇAKTA OLUŞABİLECEK BAŞLICA ACİL DURUMLAR

1)İletişim Kaybı/ Communication Failure
Haberleşme durumu tamamen ortadan kalkabilir, pilotun mesaj alamama veya mesaj iletememe sorunu olabilir.
Bu durumda pilot, uçak transponder kodunu bağlamalı ve acil durum hava trafik Kontrolörlerine bildirilmelidir. Pilotun en yakın havalimanına uygun bir iniş yapması gerekmektedir.
2)Buzlanma/ Icing
 Kokpit camı buzlanabilir, kokpit görüşü olmayabilir. Bu durumda pilot belli bir oranda alçalış ve belli bir oranda tırmanış yapmalıdır. Uçak sabit bir irtifa da kalmamalıdır. Bu nedenle uçağın sert iniş yapması ya da hızlı yaklaşması olasıdır. Hava trafik Kontrolörleri buzlanma olan bölgeyi ve irtifatı diğer hava araçlarına bildirmelidir.
3) Kuyruk Çarpması/Tail accident
 Kabin basıncı ayarlanmayabilir. Gövdede hasar meydana gelebilir. Pilot talep ederse kalkış meydanına geri dönebilir. Yer hizmetleri pistte(uçak parçası düşme ihtimalinden dolayı) FOD kontrolü yapar. Kuyruk çarpması havayolu şirketine büyük zarar açar.
4) Motor Arızası/Engine failure
 Motorda güç kaybı meydana gelebilir. Bu durumda öncelik acil durumda olan hava aracınındır. Pilot daha geniş dönüşler yapabilir. En kısa zamanda hava trafik Kontrolörlerine talep bildirmelidir.
5)Basınç Problemleri/Pressure Problems
 Kabinin zarar görmesi ya da herhangi bir arıza nedeni ile oluşabilir. Bu durumda oksijen seviyesi düşer. Göz kararması, bayılma gibi durumlar olabilir. Eğer pilot yüksek irtifa da ise alçalmalı, tırmanışta ise eylemi durdurmalı ve alçalışa geçmelidir.
6) Acil Alçalma/Emergency Descent
 Pilot herhangi bir durumdan ötürü alçalmaya başlayabilir ve olası iletişim kaybından bu sorunu hava trafik Kontrolörlerine bildirememiş olabilir.
Bu durumda hava trafik Kontrolörleri diğer hava araçlarını bilgilendirmeli, gerekli eylemler devreye sokulmalıdır.
7)Yasa Dışı Girişim/ Unlawful Interference
 Günümüzde uçak kaçırılması gibi olaylar ile karşılaşmasak da, Daha önce bu tarz olaylar yaşanmıştır. Pilotun rota dışına çıkması, komutlara uymaması söz konusudur.
8)Kuş Çarpması/ Bird Strike 
 Büyük risk taşıyan durumdur. Kuşların göç zamanlarında risk, normalden çok daha fazladır. Bazı durumlarda kuş kakpit tarafına çarpabilir fakat çoğunlukla kuş, motor tarafından çekilir. Bu durumda motor panalleri zarar görür. Hasarlar kuşun ağırlığı, büyüklüğü ve çarpma hızına bağlıdır. Bu durum uçağın flaplerini, frenlerini ve iniş takımlarını etkileyebilir. Olası kabin camının zarar görmesi ile pilotlar kötü etkilenebilir. Bu durumda acil iniş planlanmalıdır. 
9) İniş Takımları Problemi/Landing Gears problem
 İniş takımlarının açılmaması yada kapanmaması, zarar görmesi durumudur. 
İniş Takımları açılmaz ise pilot öncelikle sert manevralar yaparak açılmasını sağlayabilir eğer işe yaramazsa uygun piste gövde üzerine iniş sağlayabilir. 
10)Bomba İhbarı/ Bomb Warning
 Bomba ihbarı durumunda pilot irtifa değişikliği talep edebilir. En uygun havaalanına iniş planlanmalıdır. Pist çevresinde emniyet şeridi oluşturulmalıdır. İniş yapıldığında uçak görevli ekipler tarafından aranmalıdır. Eğer asılsız ihbar yapılmış ise havayolu şirketi ihbarı yapan kişi için şikayette bulunabilir bu durumda şahıs ağır cezalar alabilir aynı zamanda oluşan zararı ödemek zorunda kalır. 
11)Yakıt /Fuel
 Uçaktaki yakıt planlanan uçuşu gerçekleştiremeyecek kadar az ise acil iniş yapılmalı, ya da havada yakıt ikmali yapılmalıdır. Eğer uçaktaki yakıt inişi engelleyecek kadar fazla ise havada yakıt boşaltımı yapılmalıdır. 

12)APU Yangını /APU Fire
Ve Kokpitte Yangın/ Fire in the Cockpit
 APU Yangını: bu durumda yolcuların tahliyesi yapılmalı ve pist kapatılmalı, Hava trafiğindeki diğer hava araçları ise alternatif piste yönlendirilmelidir. Havada bu durum ile karşılaşılır ise pilot tek motor ile acil iniş yapmak zorunda kalabilir. 
Kokpitte yangın: acil iniş planlanmalıdır. Hava trafik Kontrolörleri pilotu yönlendirmelidir. Oluşan duman nedeniyle Uçuş ekibinin oksijen maskesi kullanması gerekir. 
13)Kalkış Problemi/ Departure Problem
 Uçak olası arızalar sonucu pist dışına çıkabilir. Uçağın Push back araçları ile yönlendirilmesi gerekebilir. Bu durumlarda hava trafik Kontrolörleri hava araçlarını alternatif piste yönlendirmelidir. Ya da pistteki olası FOD’lerden dolayıda kalkış iptaline neden olabilir. 
14)Elektirik Problemi/Electricity problem
 Uçaktaki elektirik kesintisi ya da jeneratörlerin çalışmaması sonucu oluşan durumdur. Eğer yedek batarya mevcut ise pilot “standby power” ifadesini kullanarak hava trafik Kontrolörlerini bilgilendirir. 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

3 yorum

Teşekkürler:)

Yanıtla

Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

Yanıtla

KABİN EKİPLERİNİN UÇuŞ ESNASINDA KARŞILAŞMALARI MUHTEMEL ACİL DURUMLAR VE UYGULAMALARI NELERDİR?
Bu konuda bir ödev hazırlıyorum kaynak nereden bulabilirim

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap