Uçakların Bölümlerini Tanıyalım

Göklerde süzülen ve eşsiz güzelliğe sahip olan çelik kanatlı kuşların bölümlerini hiç merak ettiniz mi?

1) Uçak Gövdeleri
Uçak gövdeleri geniş ve dar olmak üzere ikiye ayrılır. Birden fazla koridora sahip uçaklar “Geniş gövdeli”, tek koridora sahip uçaklar ise “Dar gövdeli” olarak adlandırılır. Geniş gövdeli uçakların kargo kapısı hidroliktir. 
Uçak gövdeleri;
a) Ana kat: (Main deck) yolcu uçağının ana ve üst katı, yolcunun oturduğu bölümdür.
(kargo uçağının ana katı kargo, palet ve konteynır taşımak için kullanılır.)

b) Alt Kat: (Lower Deck) kabinin altında yer alır. Alt kat uçak tipine göre yığma-yükleme ve ULD yükleme yapılan ambarlar olarak ikiye ayrılır. 

Yığma yükleme yapılan ambarlara yükler istiflenerek ve düzenlenerek yerleştirilir ve yüklerin zarar görmemesi adına ağ sistemleri kullanılır. 

Uld yükleme yapılan ambarlarda konteynır ve paletin kaymaması için kilit sistemleri kullanılır. 

c) Üst Kat: (Upper deck) Çift katlı uçaklarda mevcuttur. Kabinin üzerinde yer almaktadır. 
 
Olmak üzere üçe ayrılır.
2) Uçaktaki Yolcu Ve Servis Kapıları
Servis kapıları ve kabin kapıları servis ekipmanı olmadan açılmamalı veya kapanmamalı, açık bir şekilde bırakılmamalıdır. Ayrıca mevcut kapıları sadece eğitimi almış personel kabin ve servis kapılarını açıp kapatabilir. Hiçbir Ramp personeli kabin ve servis kapılarının açılıp kapanmasında yetkili değildir.
 
3) Uçak Ambar Kapıları
Kompartıman kapıları motorlar durduktan ve anti-collision ışıkları söndükten sonra sadece yetkili ve bu konuda eğitim almış personel tarafından açılır. Hold kapıları manuel olarak ramp personeli tarafından açılabilmektedir. Hold kapısı açılmadan önce Hold kapısında vuruk çizik göçme ya da hasar olup olmadığına dikkat edilmelidir. Hold kapısınında oluşan herhangi bir hasardan personel sorumludur. Eğer hasar var ise Hold kapısı açılmadan ve ekipman yanaştırılmadan önce kaptana ya da teknisyene ilgili bilgi verilmelidir. Kaptan ya da teknisyen hasarı görüp onay verdikten sonra Hold kapısı açılıp ekipman yanaştırılırmalı ve uçak hasar tespit tutanağı kesinlikle doldurulmalıdır. 
4) İniş Takımları
İniş takımlarının genel olarak 3 görevi vardır;
-Yerde Hareket 
-Kalkış
-İniş
İniş takımları burnun ve kanatların altında yer alan dikme ve ona bağlı tekerleklerden oluşmaktadır. 
Ana iniş takımları iniş yapan uçağın piste ilk dokunan parçalarıdır. iniş sırasında yaşanan çarpışma yada olası durumlar sebebiyle ağır baskılara dayanıklı olarak tasarlanmıştır. 
Uçağın yerdeki hareketlerini ise burun iniş takımları yönetmektedir. Ana iniş takımları kadar dayanıklı değildir uçaktaki her parça gövde ve kanatların içine Kendini geri çekerek kapanmaktadır(uçak tipine göre). 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap