Uçak Motorları Neden Yıkanır?

Uçakların tasarım yönünden mühendislik harikası olduğunu bir çoğumuz biliyoruz. Fakat uçakların tasarım ve üretim aşamasında birçok hassas mühendislik parçaları birleştirilerek oluşur. Özellikle yolcu uçaklarında bulunan turbo jet motorlar çok güçlü olmasına rağmen bir o kadar da hassas, revizyon ve bakım prosedürlerinde özen gösterilmesi gerektiren parçalardır. 

Bir yolcu uçağı operasyonun türüne göre değişmekle birlikte saatlerce havada seyir halinde kalır. Üstelik farklı iklim koşulları altında sayısız uçuş gerçekleştirir. Bu da uçağın güvenlik ve verimliliğini korumak için düzenli olarak bakımdan geçmesi ve temizlenmesini gerektirir. Uçakların günlük operasyonları sırasında topladığı kirlilik miktarı oldukça fazladır. Her ne kadar temiz olarak görülse de motorların iç yüzey kısmında biriken toz ve kir tabakası uçağın verimliliğini büyük ölçüde etkiler.  

Özellikle deniz ve okyanus aşırı uçuşlarda uçağın maruz kaldığı tuz miktarından dolayı uçak parçaları korozyona uğrar. Uçağın korozyona uğraması parçalar üzerindeki aşındırıcı etkiyi arttıracağından verimliliğini düşürerek uçuş güvenliğini tehlikeye atar. Kompresör bölümünün kirlenmesi, termal verimliliği ve bundan dolayı motorun performansını etkileyerek motordan çıkan hava akımının bozulmasına yol açar. Sadece performansı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kontaminasyondan kaynaklanan motor arızasına neden olabilir. Bu yüzden motor performansını sürdürmek ve motor üzerindeki aşındırıcı etkileri azaltmak için, kompresörde biriken kalıntıların giderilmesi gerekir. Kompresörler düzenli periyotlarla bakımdan geçer ve basınçlı sıcak su ya da kimyasal karışımlar ile temizlenir. 

Kompresör yıkama çözeltisindeki kimyasallar, kirletici maddelerin organik bağlarını bozarak, hava akımının ve temiz suyun motordan kirletici maddeleri uzaklaştırmasını sağlar. 

Kompresörleri yıkama işlemi üç adımda gerçekleşir. Bunlar; 

  1. Kimyasal yıkama,  
  2. Suyla durulama,  
  3. Motor çalışmasıdır. 

MOTOR YIKAMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİR? 

Temizlik için gereken parçalar uçağın motoruna bağlantıktan sonra kompresör döndürülmeye başlar ve bu sırada motorlara çoğunlukla basınçlı sıcak su olmak üzere bazen de kimyasal temizleyici madde püskürtülür. Yıkama gerçekleştikten sonra motordan kimyasal temizleyici maddeyi ve motorun maruz kaldığı toz, kir, tuz kalıntılarını uzaklaştırmak için saf tatlı su ile durulama yapılır. Durulama işleminden sonra motor çalıştırılarak ürettiği sıcak hava akımı sayesinde motordaki ıslaklık tamamen kurutularak motor her türde yabancı madde ve kir tabakasından uzaklaştırılmış olur. 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap