Türk Hava Yolları ve Pegasus 3. Çeyrekte Neler Açıkladı ?

THY ve PGS’nin üçüncü çeyrekleriyle ilgili yapmış oldukları açıklamarı kısaca inceledik ve pandeminin etkisi rakamlarla gördük.

2020 yılında birçok olayın ve özellikle de Covid-19 virüsünün tüm dünya üzerinde etkili olduğu bir dönemde havacılık sektöründe de zorlu zamanlardan geçiliyor. Peki bu dönemlerde Türk Hava Yolları ve Pegasus üçüncü çeyrekte  neler açıkladılar ?

THY, geçtiğimiz haftalarda üçüncü çeyrekte 5 milyar 203 milyon lira zarar açıkladı. Geçen sene aynı dönemle kıyaslayacak olursak, THY 2 milyar 587 milyon lira kar açıklamıştı. Ancak, gelinen bu noktada maalesef ki Covid-19 faktörü büyük bir rol oynadı.  Peki THY’nin ilk 9 aylık dönemini kısaca inceleyecek olursak, THY’ nin bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre en yüksek gelir kaybı yüzde 91 ile Ortadoğu pazarında oldu. Bu dönemde en düşük gelir kaybı ise yüzde 34 ile tatil sezonları sebebiyle iç hatlardaki trafiklerde yaşandı. Kısa Çalışma Ödeneği uzun bir süre gündemde olan bir konuydu ve bu konuda KÇÖ’den dolayı personel maliyeti, bir önceki döneme göre yüzde 48 azaldı ve toplam giderdeki personel maliyeti yüzde 15 olarak ortaya çıktı (önceki yıllarda personel gideri yüzde 30’lar civarındaydı).Toplam gelir bir önceki yıla göre yüzde elli azalarak 4.9 milyar TL olarak gerçekleşti ve yine pandemi etkisini burada da gösterdi.

Pegasus,  ise 9 aylık süreçte 1 milyar 225 milyon lira zarar açıkladı. Geçtiğimiz yıla göre PGS, yüzde 52 kapasite ve 76 doluluk oranı ile uçarken sektörde ki gözle görülen toplarlanmalardan birisine imza attı. Üçüncü çeyrekte iç hat kapasitesi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96 oranına ulaşan PGS, iç hatta 3.11 milyon yolcu taşıdı. Şirketin yapmış olduğu açıklamada;

Devam eden belirsizlik nedeniyle finansal rakamlara ilişkin ileriye dönük öngürü paylaşılamamaktadır.

IV. çeyrek 20 AKK üretiminin 2019’un aynı dönemine göre yüzde 55-60 seviyesinde olması planlanmaktadır (iç hat yüzde 90-95, dış hat yüzde 40-45).

Güncel planlamada filo büyüklüğü 2020 sonunda 92 uçak, 2021 sonunda 97 uçak olarak öngörülmektedir.

İfadeleri yer alarak, gelecek beklentileri paylaşıldı.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap