Sukhoi Süperjet 100 Kazası


2019 yılında Rusya milli havayolu olan Aeroflot filosundan uçan bir Sukhoi Superjet 100 tipi bölgesel yolcu uçağı Moskova-Murmansk seferi için 73 yolcu ve 5 uçuş ekibi ile havalandı. Fakat kısa süre sonra olumsuz hava koşulları sebebiyle kuleden iniş istedi. Kule ile iletişimi kesildiği için transponder koduyla acil iniş yaptı. İnişten çok kısa bir süre sonra yanarak 41 kişinin ölmesine sebep oldu.


Kazadan sonraki araştırmalarda kazanın sebebinin pilot ihmali ve yıldırım çarpması olduğu açıklandı. Pilotlar kötü hava koşullarına rağmen uçuşa devam ettiler ve yıldırım çarpması sonucu havada gerçekleşecek herhangi bir kazayı önlemek amacıyla yakıt boşaltımı yapamadan çok yüksek bir hızda piste iniş yaptı. Bu sert iniş ve aldığı hasarlardan dolayı uçak iniş esnasında motorları yere sürttü ve hemen sonra uçağın alev aldığı açıklaması yapıldı.

Ama olayın hala asıl sebebi bilinmiyor. Aeroflot resmi web sayfasında uçağın teknik sebeplerden dolayı acil inişi sırasında motor yangını yaşandığını açıkladı. İmalatçı firma olan Sukhoi ise kötü hava şartlarından dolayı pilotlar uçuşuna devam edemeyip geri dönüş kararı aldı ve sert bir iniş yapmak zorunda kaldıkları için yangın gerçekleştiği bilgisini verdi.


Rus hükümeti olay ile ilgili soruşturma başlattı ve uçak kazasında ölenlerin ailelerine 1 milyon ruble, kazada yaralananlara ise 500 bin ruble verdi. Fakat bu kararın kısa sürede verilmesi akıllara soru işaretleri oluşmasına sebep oldu.


Uçak 21 Aralık 2010’da sertifika için yaptığı acil durum tahliye  testinde 101 kişi 73 saniyede tahliye edildi. Fakat bu süre bu olayda sağlanamadı. Bu da halkın bu konuda bilinçsiz ve bilgisiz olduğunu gösterdi. Eğer uçak daha kısa bir sürede tahliye edilseydi ölüm sayısı belki daha az olabilirdi.

Uçak ilk piyasaya çıktığı yıllarda Ermenistan havayolu olan Armavia tarafından sipariş edildi. Fakat Ağustos 2012’de iki uçak iade edilip geri kalan siparişler iptal edildi. 2016 yılında ise İrlanda bölgesel havayolu olan Cityjet, Sukhoi’yi filosuna kattı. Fakat onlar da 2018 yılında uçakları geri iade etti ve diğer siparişlerini de iptal etti. Bu geri iadeler ve sipariş iptalleri uçakta bir sorun olabileceği ve bu sorunun kazalara sebep olup olmadığını akıllara getirdi.

Bu kaza Sukhoi’nin tek faciası değildi. 9 Mayıs 2012’de hava sektöründen 37 yönetici ve 8 uçuş ekibinin yer aldığı Endonezya’daki bir gösteri uçuşunda Sukhoi Walak Dağı’na çarptı. Maalesef ki kazadan sağ kurtulan olmadı. Kaza sebebi yine pilot hatası olduğu açıklandı. Bu olay Suhkoi Superjet 100’ün ilk büyük ölümlü kazası olarak kayda geçti.


Bu kazadan sonra başlatılan araştırmalarda ise Suhkoi fabrikasında çalışan mühendislerin sahte diplomalar ile çalıştığı ortaya çıktı. 2016’da Sukhoi’nin kuyruk bölümünde metal yorgunluğu tespit edildi. Bu sebeple bütün uçakların yere inmesine karar verildi. Fakat Rus yetkililer yeni uçaklarda böyle sorunların olabileceği ve düzetilebileceğini açıkladı. Uçak piyasaya ilk sürüldüğünde her ne kadar güvenilir gözükse de yaşanan olaylardan dolayı günümüzde dahi güvenilir olarak sayılmıyor. 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap