Şehit Pilot Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi

1887 (Rumi 1303) İstanbul Ayazpaşa’da doğan Mehmet Fethi devlet ortaokulunda öğrenimini tamamladıktan sonra 29 Ekim 1901 tarihinde Çarkçı Ameliye Mektebi’ne kaydoldu. 6 Haziran 1904 tarihinde pekiyi derece ve üsteğmen rütbesi ile mezun oldu. Halep gemisi, Musul Torpido Botu ve Samsun Torpido Muhribi’nde Çarkçı olarak görev aldı. Balkan Savaşları sırasında düşman donanmasının ablukasını kırarak Ege Denizi’ne açılan ve sürdüğü başarılı akın harekatı nedeniyle “Hamidiye Kahramani” olarak anılan Yüzbaşı Hüseyin Rauf (Orbay) emrinde Hamidiye gemisinde de görev yaptı. 1910 yılında Hamidiye Kruvazöründe çarkçı olarak görevlendirilmiştir. 1911 yılında silah tamir fabrikasına atanmış burada da yaklaşık bir yıl görev yaptıktan sonra uçak makinisti olarak yetiştirilmek üzere 20 Temmuz 1912 tarihinde İngiltere’ye eğitime gönderilmiştir.

Deniz Çarkçı Üsteğmen Mehmet Fethi uçuş dersleri de almayı arzu ediyordu. Brooklands’te havacılık eğitimi almak üzere bulunan tüm Türk subayları tavırları ve çalışkanlıkları ile kısa zamanda okulun yöneticilerinin, eğitimcilerin ve konaklamakta oldukları kasabanın sakinlerinin takdirini kazanmışlardı. Okulda Türk subaylarla beraber İngiliz ve diğer milletlerden 20 kadar daha öğrenci olmasına rağmen Türk subaylara ilgi daha fazlaydı.

Günümüzde Flight International adı altında havacılık ve uzay sanayiinin en saygın yayınlarından sayılan Flight dergisi Ekim 1912’de yayınlanan sayısında havacılık eğitimi alan Türk subayları fotoğraflarıyla birlikte haber olarak sayfalarına taşıdı. Osmanlı Ordusu 1 Ekim 1912’de seferberlik ilan etti. Avrupa’daki eğitim gören Türk subayların acilen İstanbul’a dönmeleri gerekti. Fransa’daki subaylar temel uçuş eğitimlerini tamamlamışlar ve brövelerini yeni almışlardı. Askeri amaçlı uçuş yapmaları için harbe hazırlık eğitimlerini almamışlardı. İngiltere’deki havacılar ise henüz brövelerini alacak eğitimleri bile tamamlayamamışlardı. Avrupa’daki havacılık eğitiminden İstanbul’a dönen subayların bir kısmı eski seferberlik planlarına göre cephelerde havacılıkla ilgisi olmayan çeşitli birliklere atandılar. Balkan Savaşlarında pilot olarak büyük başarılar göstermiş, gümüş liyakat madalyası almış, aynı zamanda Türk Havacılık tarihinde savaş görevi alan ilk sekiz Türk pilotundan biri olmuştur. Türk Havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Mehmet Fethi Bey 27 Şubat 1914’de İstanbul-İskenderiye uçuş görevinde iken Şam yakınlarında uçağı düşmek suretiyle Şehit olmuştur.

Mehmet Fethi’nin şehit düşmesinden kısa bir süre sonra, Anadolu’nun güney-batı ucunda, Akdeniz’in Ege Denizi’ne kırıldığı yerdeki şirin bir kasaba halkından isim değişikliği talebi geldi. Osmanlı Devleti’nin Menteşe Sanağı’na bağlı kasabanın sakinleri “Meğri” isminin ilk Türk hava şehidi Mehmet Fethi’nin anısına “Fethiye” olarak değişmelerini istediler. 28 Mart 1914 tarihinde önündeki evraka imza atan Dahiliye Nazırı Talat Bey buruk bir mutluluk duyuyordu. 7 Kasım 1913’de göklerde uçmanın güzelliğini kendisine ilk defa tattıran Çarkçı Üsteğmen Mehmet Fethi anısına Meğri’nin isminin “Fethiye” olarak değişmesini onaylıyordu.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap