Kayıp Malezya Havayolları Uçağı

Malezya Havayolları’nın 370 sefer sayılı uçuşu MH370 takvim yaprakla rı 8 Mart 2014 gösterirken, saatler ise 00.35’te Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan, Çin’in başkenti Pekin’e uçması planlanıyordu. Ancak MH370 Pekin’e asla varamadı. Uçağın kaybolmasının ardından neredeyse 7 yıl geçmesine rağmen uçağın nerede ve ne durumda olduğuna dair en ufak bir yanıt yok. Toplam uçuş süresi 5 saat 24 dakika olacak şekilde planlanmıştı, ama uçağın yakıt miktarı 7 saat 34 dakika uçabilecek kadardı. Boeing 777-200ER olan bu yolcu uçağı 11 yaşındaydı, daha öncede hiç mekanik arızaya rastlanmamıştı. Uçakta 227 yolcu ve 12 mürettebat vardı. MH370 rötarlı bir şekilde saatler 00.42’yi gösterirken kalkış yaptı. Planlanmış seyrinde sıkıntısız seyrederken MH370 birden radar ekranlarından kaybolmuştu. Fakat daha sonra askeri radar tarafından izlendi. Ordunun paylaştıklarına göre MH370 önce sağa dönüş yapmış, sonra ise sola dönüş yaparak dalgalı bir biçimde uçmaya başlamıştı. Gece 02.22 ‘den sonra ise uçak tamamen kaybolmuştu. Malezya hükumeti uçağın resmen kaybolduğunu bildirmişti. MH370 uydu iletişim cihazlarıyla donatılmıştı ve kalkıştan önce uçaktaki uydu iletişim cihazı Avusturalya’da ki bir istasyon ile bağlantı kurmuştu. Uzaydaki uydulara otomatik olarak sinyal gönderiyordu. Uydu tüm gece boyunca uçağın uydu iletişim sistemine durum isteği gönderiyordu, bu sinyaller MH370’in konumu hakkında bir şey içermese de araştırmacılar sinyallerin iletilme ve alınma sürelerini göz önünde bulundurarak uçak ile uydu arasındaki mesafeyi ölçerek 7 olası çember oluşturmuşlardı. Yapılan uçuş sinyalleri analizine göre son sinyalin kaynağı Hint okyanusunun güneyinde bir yerlerde olmalıydı. 

18 Mart- 28 Nisan tarihleri arasında 19 gemi ve 345 askeri hava aracı ve deniz araçları 4,5 km2’lik bu okyanus alanını baştan aşağı taramıştı. Bu alanda uçağa ait bir iz bile bulunamadı. MH370 suyun altında da bulunabilmesini sağlayacak 2 adet konum gösterici karakutu ile donatılmıştı. Ancak bu da bir işe yaramadı. 155.000.000 dolara mâl olan olan arama çalışmaları, yapılan en pahalı arama çalışmasıydı. 

Kabin görevlilerinin aileleri ve yakın arkadaşlarıyla yaptığı görüşmeler incelendi fakat herhangi bir şey çıkmadı. Pilotların evleri arandı, finansal kayıtları incelendi ve yaşam tarzı ve davranış açısından herhangi anormal bir durum ile karşılaşılmadı. 

Aradan 7 yıl geçmesine rağmen uçağa ne olduğunu bile kimse bilmiyor. Tüm teorilerde bir takım anlamsızlıklar bulunmakta ve kimse bu durumu çözebilmiş değil.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap