Messerschmitt Me 209

Me 209 asıl üretim amacı aslında hız rekorlarını kırmak içindi. Ve bunu da başaran tek motorlu yarış uçağıydı. Uçak sadece hız rekorları kırmak için tasarlansa bile savaştan tabii ki uzak tutulmadı. Savaş ile bağlantısı ise o zamanlar hizmet veren Bf-109’ları emekliye ayırarak yerine Me 209’ları hizmete sokmaktı. Bir yandan da uçağa 209 sayısının verilmesinin diğer sebebi: 2. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe’ın ana savaşçısı Messerschmitt BF 109 ile kafa karıştırarak propaganda oluşturmaktı. Ancak hiçbir zaman Bf-109’ların yerine hiçbir zaman kullanılamadı.

Uçağın gelişiminde iki ayrı proje tasarlandı. İlki, sadece hız rekorunu kırması için tasarlanmış olan yarış uçağıdır. Diğeri ise 2. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe tarafından gözde bir uçak olan Bf-109’ların yerine geçmesi için savaşa uygun modellerdi.

1937’de üretilen ilk modeller tamamen Bf-109’dan uzak yarışçı uçaklardır. Willy Messerschmitt, benzersiz çapraz kuyruk bölümünün hemen önünde gövde boyunca geriye yerleştirilmiş bir kokpit ile bu küçük uçağı tasarladı. Me 209’un Bf-109’dan bir farkı kanat bölümüne yerleştirilmiş olan içe doğru çekilebilen şasilere sahip olmasıydı. Ancak özellikle köşeli kanopisi ile hala Bf-109 ile benzerliğini koruyordu.

Uçak başta hız rekorunu kırmak amacıyla tasarlanmıştı. Ve bu amacını ilk olarak 26 Nisan 1939’da test pilotu Fritz Wendel’in ile 756 km/s hızda uçarak gerçekleştirdi. Bu tarz pistonlu motora sahip uçaklarda bu hız yeni bir dünya rekoruydu. Ve bu rekor 1969’a kadar başka bir piston motorlu uçak tarafından aşılamadı. Daha sonra bu rekor Me 209 V1 prototipi ile kırılmak istendi. Ancak uçak şartlara dayanamayıp parçalandı. Bunun üzerine başka bir Messerschmitt uçak tasarımı olan Me 163A V4 roket savaşçısı prototipi tasarlandı. Ve uçak Ekim 1941’de 1,004 km/s hızı görerek rekor kırdı.

Uçak aslında savaş için tasarlanmamıştı ve bu göreve gelebileceği kimsenin aklından geçmemişti. Ancak İngiltere Savaş’ı sırasında BF 109, RAF Supermarine Spitfire üzerinde üstünlük kazanamadığında Me 209 savaş için düşünülmeye başlandı. Ancak Me 209 savaş için uygun bir uçak değildi. Çünkü kanatları neredeyse tamamen motorun sıvı soğutma sistemi tarafından işgal edildiği için geleneksel silah kurulumuna izin vermiyordu. Ayrıca uçağı uçurması ve yerde kontrol etmesi de hayli güçtü. Bu yüzden Messerschmitt ekibi uçağı savaşa uygun hale getirmek için bazı geliştirmelere gitti. Bunlar daha uzun kanatlar, daha uzun bir dikey dengeleyici ve iki senkronize 7.92 mm MG 17 motor kaputunda makineli tüfekler oldu. Ancak bu modifikasyonlar uçağa o kadar çok yük bindirdi ki uçağın rekor kıran hızından eser kalmadı. Hatta Bf-109E’den daha yavaş uçtu. Bu yüzden proje 1944’te iptal edildi. Ancak bir süre “Me 209L” modeliyle özel olarak geliştirilmeye devam edildi. Ama uçak her ne kadar savaşta başarı gösteremese de daha önceki başarıları yüzünden Bf-109’a İngiltere Savaş’ı boyunca yenilmezlik hissi verdi.

Sonrasında A1 ve A2 olmak üzere başka iki basit üretim biçimi tasarlandı. Bu modeller diğerlerinden biraz farklıydı. Ama asıl ayrımları güç santrali seçimleriydi. Ancak uçak hangi modelde hangi geliştirme yapılsa dahi asla inşa edilemedi.

Genel Özellikleri:

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 7,24 m (23 ft 9 inç)
  • Kanat Açıklığı: 7,8 m (25 ft 7 inç)
  • Yükseklik: 3,2 m (10 ft 6 inç)
  • Santral: 1 × Daimler-Benz DB 601ARJ ters V-12 sıvı soğutmalı pistonlu motor, 1.324 kW (1.775 hp)
  • Verim
    • Maksimum Hız: 755 km / s (469 mph, 408 kn)
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap