Martin P5M Marlin “Uçan Tekne”

II. Dünya Savaşı sırasında deniz donanmasının farklı araçlara ihtiyacı olduğu dönemde Glenn L. Martin şirketi iki adet Uçan Tekne geliştirdi:
Bunlar “Mariner” ve dev “Mars”tı ve savaştan sonra şirket ABD hizmetindeki son büyük uçan tekne olan “Marlin”in geliştirilmesine de zemin hazırladılar. Marlin P5M, PBM Mariner’in modifikasyonu ile ortaya çıkan bir uçak olacaktı.

Nihayet zamanı geldiğinde Martin P5M Marlin, başarılı bir şekilde PBM Mariner’den geliştirildi. P5M, denizaltı karşıtı devriye ve yüzey araması için tasarlanmış, düşman temaslarını tespit etmek ve onlara saldırmak için sensörler ve silahlarla donatılmıştı. Ayrıca uçak, su frenleri olarak kullanılabilen pilotun dümen pedallarıyla çalıştırılan “hidroflaklara” sahipti. Yani P5M saf bir deniz uçağıydı.

Marlin üzerinde çalışma 1946’da başladı. 26 Haziran 1946’da Martin’e bir XP5M-1 prototipi üretmesi için bir sözleşme verildi. Bu uçak bir PBM-5’in modifiye edilmesiyle üretildi ve prototip ilk uçuşunu 30 Mayıs 1948’de gerçekleştirdi. Ancak Marlin, Temmuz 1950’ye kadar üretime geçmedi. Hal böyle olunca PBM-1’de bir takım değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler ışığında Marlin, motorları ve pervaneleri spreyden yükseğe kaldırmak için martı kanatlı bir uçak olarak tasarlandı. Güç, iki Wright R-3350 radyal motordan sağlandı. 2. Dünya Savaşı’nın Japon Kawanishi H8K’sından esinlenilen gövde, kuyruktaki sudan keskin bir şekilde kalkmak yerine istikrarlı bir şekilde yükseldi; bu da, uçağa daha uzun bir flotasyon tabanı sağladı

İlk üretim uçağı nihayet 23 Nisan 1952’de Patrol Squadron VP-44’e teslim edildi. İlk üretim uçağı olan P5M-1’i ‘T’ kuyruğa ve daha güçlü motorlara sahip olan P5M-2 izledi. İlk P5M-2 uçağı Ağustos 1953’te uçtu ve 23 Haziran 1954’te Donanma filolarına teslim edilmeye başlandı.

Kısa süreliğine ABD Sahil Güvenlik tarafından birkaç P5M örneği kullanıldı ve beş örnek, beş yıl boyunca Afrika dışında faaliyet gösteren Fransız Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı. 1951’den 1960’lara kadar yaklaşık yirmi yıl boyunca görev yapan uçak Vietnam Savaşı’nda Kuzey Vietnam’dan Güney Vietnam’a askeri nakliyenin tespit ve izlenmesine yardımcı olan uçuş görevlerinde de bulundu. PBM-5, savaşın son yılında Donanma devriye filolarının dayanak noktasıydı. Hatta bu uçakların bazıları, ünlü “Kara Kedi” Catalinas’a benzer şekilde gece operasyonları için siyaha boyanmıştı.

Özellikler

  • En yüksek hız: 404 km/sa
  • Üretiminin durdurulduğu tarih: 1967
  • Menzil: 3.300 km
  • Motor tipi: Wright R-3350
  • Üretici: Glenn L. Martin Company
  • Üretim sayısı: 285

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Sitenin havacılığa gönül vermiş yazarlarından birisiyim, aynı zamanda lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve ömrümü havacılığa adayabilmek için çabalıyorum. Kayseriliyim ve Kayseri' de yaşıyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap