Kale Grubu’nun Geliştirdiği KTJ-3200 Turbojet Motoru Seri Üretime Başlıyor

Kale Grubu, geliştirdikleri KTJ-3200 turbojet motorunun bu yıl içerisinde seri üretimine başlayacaklarını açıkladı. Yönetim Kurulu başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Başkan Yardımcısı Osman Okyay; ”Motoru tamamen yerli imkânlarla ürettik, damdan çok düştük ama vazgeçmedik” açıklamalarında bulundular.

Savunma sanayi ve havacılığın dışında yapı malzemeleri ile öne çıkan Kale Grubu yerli turbojet motoru bu yıl içerisinde seri üretimine başlayacaklarının haberini verdi. Ayrıca Osman Okyay; Motorun üzerinde ülkemizde yapılmayan hiçbir komponent yok. Bu motoru, dışa bağımlı olmadan yerli imkânlarla yaptık” dedi.

Türkiye’nin F-35 Programı’ndan çıkarılmasını da değerlendiren Okyay, “Yılın ortasında teslim edilecek siparişlerimiz var. İşbirliğimizin büyüklüğü 50 milyon dolarlık ciroya tekabül ediyordu” dedi. Aynı zamanda ” Sektörün daralması nedeniyle havacılık ve savunma sektöründe OEM üretim yapan firmalar daha fazla göz önünde olacak” açıklamalarında bulundu.

Bu durum gelecekte daha gelişmiş motorlara yönelik tasarım ve geliştirme çalışmalarında bize ilham olacak. Önümüzdeki yıllarda, savunma ve havacılıkta imza projelerle adımızdan söz ettireceğiz” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Yapı Ürünleri Grubu’nda mevcut ürün portföyümüze katkı sağlayacak yeni şirket satın alımı veya yeni fabrika yatırımları planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kale Grubu’nun Önemli Çalışmaları

  • 1962 yılında Türkiye’nin ilk seramik ihracatını gerçekleştirmiştir.
  • 1965 yılında ise Türkiye’nin ilk PVC esaslı yer döşemesini ‘marley’ adıyla üretmiştir.
  • 1969’da Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu hassas kalıpları üretmeye başladı.
  • 1972 yılında Türkiye’nin ilk yer karosu ve granit seramiğinin üretimine imza attı. Kalebodur, ürüne adını veren ilk marka oldu.
  • 1975 yılında kurduğu Ar-Ge merkeziyle yerli sanayide bir ilke imza atmıştır.
  • Savunma ve havacılığa ilk kez 1989’de Stinger füze parçaları üretimiyle girmiştir.
  • 1991’de eğitim, istihdam ve girişimcilik alanlarında sosyal destek için İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı kuruldu.
  • 2000’de Çanakkale Seramik ve Kalebodur birleşti ve ortaya yıllık 66 milyon metrekare üretim kapasitesi ile tek alanda dünyanın en büyüğü olan Kaleseramik çıktı.
  • 2004’te Kale Kalıp, dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesi olarak değerlendirilen Müşterek Taarruz Uçağı projesine alt yapımcı oldu.
  • 2009’da Kale Kalıp, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile birlikte ilk yerli milli piyade tüfeğinin tasarımına başladı.
  • 2010’da Pratt&Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt&Whitney Uçak Motorları AŞ fabrikasının temeli İzmir’de atıldı ve Kale Grubu uçak motor sanayine giriş yaptı.
  • 2011’de seramik sektörünün kalbi olan İtalya’dan Fincuogi şirketini satın alarak bu alanda ilk oldu.
  • 2017 yılında dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce ile başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, uçak motorları geliştirmek için ortak olmuştur.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap