Havacılıkta Olumsuz Hava Koşulları

Olumsuz hava koşulları uçuşları etkilemektedir. Olumsuz hava koşulları dört kısımda tanımlanabilir;

Şiddetli Rüzgar/Fırtına
Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarları. 
Yıldırım
Ani elektrik akımının bulutlar arasındaki geçişi ve buluttan da yeryüzüne aktarımı demektir. 
Düşük Görüş
Sağanak yağışlar, kar, kum fırtınası, sis gibi hava olayları nedeniyle görüş mesafesinin 800 metre ve altına düşmesidir. 
Yıldırım Aktivitesi
Yıldırım aktivitesinin 3 aşaması vardır. Bu aşamaları ölçmek için şimşeğin ilk çıktığı andan itibaren yıldırım gürültüsü duyulana dek saniyeler sayılmalı ve 300 metre ile çarpılmalıdır. Bu mesafe bize yıldırım aktivitesinin ne kadar uzağımızda olduğunu anlayabilmek için kullanılabilir.
Dur/ertele hareketleri
Yıldırım aktivitesi operasyonunun da içinde bulunduğu 5 kilometrelik bir alanda etkilidir.
Bu alanda yakıt vermek kesinlikle durdurulmalıdır ve headset ile yapılan iletişimi kesilmelidir. Rampta yapılan tüm işler anında bırakılmalı alan boşaltılmalıdır. Korunmak amaçlı bina veya metal yapımı araçların altına sığınılabilir ancak asla uçağın herhangi bir bölümünü altına ışık direkleri, ağaçlar gibi yıldırımı çekebilecek yerlere sığınılmamalıdır. 
Alarm
Yıldırım aktivitesi operasyonun 8 kilometrelik yakınındaki bir alanda gerçekleşmektedir. Bu durumda yapılması gerekenler şunlardır;
– Dur aşamasında hazır olun.
– Açık alanda gereksiz işlerinizi erteleyin.
– Statik şarj birikimini önlemek için yakıt basıncını azaltın.
-Hareket eden ekipmanları kullanmaktan kaçının.
Hava Temiz
Yıldırım aktivitesi operasyonlarından itibaren 5 kilometrelik alanın dışında kalmıştır. 
Yolcu ve Boarding Prosedürü
Uçak yeni geldiyse yıldırım uyarısı ortadan kalkana kadar uçağa merdiven, körük vb. ekipman asla yanaştırılmamalıdır. Uçağa yolcu alımı henüz başlamamışsa yolcular çıkış kapıları veya VIP-CIP salonlarında bekletilmelidir. Yolcu alımı başlamış ise bu işlem tamamen durdurulmalı ve önceden uçakta bulunan yolcular uçakta kalmalıdır.
Yıldırım aktivitesinde iletişim nasıl olmalıdır? 
Olumsuz hava koşullarında gerekli mesajları anlamak ve iletişim kurmak için çeşitli yöntemler sağlanmıştır. Bu yöntemler:
-telsiz ile iletişim kurmak 
-görsel ve işitsel sinyaller
(Örneğin çeşitli renkler ile yön veren görsel sinyaller, 
kırmızı ışık =bir yere sığın 
sarı ışık= alarm 
yeşil ışık= her şey yolunda 
anlamına gelmektedir. Tek bir ışık kullanılıyorsa aradaki karışıklığı önlemek için yanıp sönen mavi ışık kullanılır.) 
-yüksek sesli korna veya sirenler

DÜŞÜK GÖRÜŞ
Düşük görüş durumunda görüş mesafesi 800 metreden daha az ise en az ekipman miktarını belirleyip gereksiz fazla araçlar park sahasına kaldırılmalıdır. Operasyonda kullanılan ekipman hızı olabildiğince düşürülmelidir.

Ekipmanların farları görüşü netleştirmek adına yakılmalıdır. Araç; apron, taksi yollarından geçerken dikkatli sürülmelidir. İzin verildiği durumlarda taksi yollarından geçmeden önce mutlaka ATC’den geçiş izni alınmalıdır. 

BUZLANMA
Olumsuz hava koşullarında buzlanma yer yüzeyinde ve çalışma alanlarında büyük tehlikeler yaratır. Buzlanma oluşumu daha önce tahmin edilebilirse araçların işlevselliği ve emniyetli olup olmadıkları kontrol edilerek gerekli ön hazırlık yapılır. Ayrıca buzlanma oluşumunun önceden tahmin edilmesi pistin buzlanması durumunda yapılacak gerekli çalışmanın da bir kaza söz konusu olmadan yapılmasını gerektirir. 
Operasyonlara başlamadan önce olabildiğince çalışma üzerinde ve ekipmanların üzerindeki kar ve buz oluşumunun temizlenmesi gerekir. personel bu durumda araçları daha dikkatli sürmeli ve takip mesafesi artırmalıdır. 
Şiddetli Rüzgarlar 
Uçağın şiddetli rüzgarların hakim olduğu hava koşulları süresince koruyucu önlemlerle emniyete alınması gerekmektedir. 
Örneğin ön dikme bağlantıları emniyete alınmalıdır, tüm kapılar kokpit pencereleri ve paneller kapatılmalıdır, gerekli ekipmanlar ise uçaktan ve uçağın hareketini gerçekleştirdiği yoldan uzakta olan bir yerde tutulmalıdır. 
Bütün bunların yanı sıra hava koşulları şiddetli olduğunda uçak sabitleştirilmeli ve gerekirse uçuşlar ertelenmeli, ekipmanlar uçaktan alınmalı ve bagaj yüklemeleri de durdurulmalıdır. 
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap