Havacılık Tarihinde İz Bırakanlar

Havacılık Tarihinde İz Bırakanlar 

Bildiğimiz üzere Havacılık sektörü köklü bir geçmişe ve geniş bir yapıya sahip. Peki bu köklü tarih bünyesinde ön planda kimleri bulundurdu? Kimler bu sektörde bir soluk yarattı?

1) Wright kardeşler (Orville ve Wilbur Wright)
İlk yapısal dengeli model uçağı Paris’te 11 saniyede 40 metre uçurarak havacılığa yeni bir soluk kattı. Bu model uçak (planphore olarak isimlendirilmişti) tarihin ilk yapısal dengeli uçağıdır.
Wright kardeşler havacılık tarihinde en önemli isimlerdendir. 17 aralık 1903’de Dünya’nın ilk motorlu uçağını uçurarak tarihe geçtiler.

2)Nuri Demirağ
10.000 kilometrelik demiryolu ağının inşaasını gerçekleştirdiğinden kendisine Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilmiştir. Türkiyede ilk uçak fabrikasını kurmuş ve ilk yerli paraşüt üretiminin temelini atmıştır.

3)Glenn Curtis
1904’te hava gemileri için motor üretmiştir. Fransa’da ilk uluslararası hava buluşmasında bir yarış kazanmıştır. ABD’deki ilk uzun mesafeli uçuşu gerçekleştirmiştir. Curtis Airplane And Motor Company kuruldu. Deniz havacılığında büyük gelişmeler yarattı.

4) Vecihi Hürkuş
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Birinci Dünya Savaşı zamanında Yeşilköy’deki Tayyare Mektebinden pilot olarak mezun oldu. Vecihi Hürkuş hem ilk uçak düşüren hem de ilk yerli uçak yapan ilk Türk tayyarecidir. Kurtuluş savaşının hem ilk hem de son uçuşunu yapmıştır. 28 Ocak 1925’de “VECİHİ K-VI”adını verdiği ilk uçağını yapmıştır. 1930’da Kadıköy’de ikinci uçağı ilk Türk Sivil uçağını ve ikinci uçağı “VECİHİ XIV” ü yaptı. 1932’de “Vecihi Sivil Tayyare Mektebi” adıyla ilk Türk Sivil Havacılık Okulu’nu açtı. Havacılık adına bir çok proje gerçekleştiren Hürkuş, 1954 yılında ilk sivil havayolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları’nı kurdu.

5)Bedriye Tahir Gökmen                   
Bedriye Tahir Gökmen, ilk Türk kadın pilottur. Gökmen Bacı adıyla da bilinir. 1932 yılında Vecihi Hürkuş’un açtığı Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimine başladı. 1933’te bröve aldı fakat okulun kapatılması sonucunda belgesi alamadı ve pilotluğu onaylanmadı. 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı.

6)Sabiha Gökçen 
Türkiye’nin hem ilk kadın pilotu hem de Dünya’nın ilk savaş uçağı pilotuydu. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevî çucuklarından birisi olan Sabiha, Uçuş kariyeri boyunca, muharebe görevleri dahil 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi. Bütün Türk gençlerine ve kız çocuklarına ilham kaynağı oldu.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap