Hava Trafik Kontrol Üniteleri (ATC Sektörleri)

Havacılık dünyasında uçakların emniyetli şekilde seferlerini icra etmelerinde çok önemli bir pozisyona sahip olan hava trafik kontrolörlerinin pozisyonlarını tanıyalım.

İçindekiler

Havacılık dünyasında uçakların emniyetli şekilde seferlerini icra etmelerinde çok önemli bir pozisyona sahip olan hava trafik kontrolörlerinin pozisyonlarını tanıyalım.

Yer Hizmetleri  Pozisyonu (Ground)

Pistler dışında taksiyolları ve tüm apronlar dahil havaalanında yer alan bütün uçakları kontrol ederler. Uçakların kalkış pistinden bekleme noktasına gelen trafiği Kule (Tower) kontrol ünitesine transfer ederler. Tower kontrolünde bulunan trafiğin, pisti terk etmesi durumunda ve Delivery kontrolünde bulunan trafiğin uçuş iznini aldığı durumlarda ise transfer kabul ederler. Ancak, bir trafiğin aktif bir piste girişi veya pisti kat etmesi gibi durumlarda Tower kontrol tarafından operasyon koordine edilir. Ground pozisyonunun temel görevleri; VFR uçuşlara kleransı vermek, geri itme kleransı vermek, aktif kalkış pistlerine doğru taksi kleransı vermek ve terminal kapısına doğru taksi kleransı vermektir.

Kule Pozisyonu (Tower)

İlgili meydanlardan kalkışlarını gerçekleştiren ve 1000ft’e ulaşan trafikleri Approach ünitesine, VFR trafikleri kontrol eder ve pisti terk eden trafikleri Ground kontrol ünitesine transfer eder.  Ground kontrolden bekleme noktasında kalkış için hazır olan trafikleri ve Approach kontrolden son yaklaşmada bulunan  trafikleri kabul eder. Tower’ın temel görevleri ise; kalkış kleransı vermek, iniş kleransı vermek, pist katediş ve back track (pist üzerinde geri dönüş yapmak) kleransı vermek ve VFR trafiklerin meydan turuna dahil olmalarını ertelemek için orbit kleransı vermek. Bunlara ilave olarak ilgili trafiklere diğer trafikler arasında uygun bilgi aktarımını sağlamakta yer alır.

Yaklaşma  Pozisyonu (Approach)

Genel olarak IFR trafiğin varış meydanına yakın olan öncelikli yaklaşma noktasından, iniş yapacağı noktaya kadar yönlendirir. Transit geçiş yapan VFR trafikler ve Tower ünitesinden transfer edilen kalkış yapan trafiklere bir sonraki ATC ünitesine transfer edene kadar hizmet verir. Aprroach ünitesi, Terminal Kontrol Bölgesi (TMA) adı verilen sahadan da sorumludur. Approach ünitesi aynı anda birçok farklı meydanda yaklaşma ve ayrılış trafiklerini yönlendirebilir. Transit ya da kalkış yapan trafikleri komşu Bölge Kontrol ünitesine ya da trafiklerin TMA bölgesini terk ettiğinde, yakında bulunan başka bir Yaklaşma(Approach) Kontrol ünitesine varış yapan IFR bir trafiğin son yaklaşma noktasına ulaştığı durumlarda Kule (Tower) Kontrol ünitesine ilgili trafikleri transfer eder. Ancak, Komşu Kontrol Bölgesinden TMA sınırları içerisinde bulunan havaalanına varış yapan trafikleri Kule (Tower) kontrol ünitesinden, pas geçen ya da kalkış yapan trafikleri de transfer olarak kabul eder. Pozisyonun temel görevleri ise; IFR trafiklere ilk, orta ve son yaklaşma kleranslarını vermek, irtifa, uçuş başı ve sürat parametrelerini kullanarak trafikleri vektörleme ve gerekli ayrımı yapmak, kleransları düzenlemek, tüm trafikler arasında doğru ayırımı sağlamak ve VFR trafiklere transit geçiş kleransı vermek olarak sıralanabilir.

Saha Kontrol Pozisyonu (CTR)

Saha Kontrol ünitesi (ACC olarakta bilinir) genellikle Uçuş Bilgi Bölgesi bulunan bir havaalanına doğru alçalan ya da havaalanında tırmanan veya seyrüsefer yapan trafiklerin kontrol edildiği bölgedir. Ülkelerde bulunan ve Hava Trafik Hizmeti (ATS) sunmakla sorumlu geniş bir alanı kaplayan hava sahasına “FIR(Flight Information Region)” denir. Düz uçuş irtifasında uçan trafiklerin yakınında bulunan ACC ya da UAC pozisyonuna ve gelen trafikleri Yaklaşma (Approach) Kontrol ünitesine transfer eder. ACC pozisyonunun yakınında bulunan düz uçuş irtifasında ki trafikleri ya da Yaklaşma (Approach) kontrol ünitesinden ya da Ayrılış/Kalkış (Departure) kontrol ünitesinden ayrılış yapan trafikleri ise transfer olarak kabul eder. Pozisyonun temel görevleri ise; STAR / varış rotası kleranslarını vermek, direk ya da şartlı kleranslar vermek, irtifa, uçuş başı ve sürat parametrelerini kullanarak trafikleri vektörlemek ve tüm trafikler arasında doğru ayrımı sağlamaktır.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap