FRANSA HAVACILIK VE UZAY MÜZESİ (LE BOURGET)

Sivil havacılık alanında binlerce kişinin dikkatini çeken, insanların havacılığa ve uzaya olan zevkini tatmin eden Türkiye’de hatta dünyanın birçok noktasında pek göremediğimiz havacılık ve uzay tarihine derin iz bırakmış çok geniş bir kitleye sahip olan (Musée de l’Air et de l’Espace) Fransa Havacılık ve Uzay Müzesi’ni (Le Bourget) şimdi hep birlikte daha yakından tanıyalım.

LE BOURGET MÜZESİ

Ünlü havacılık mühendisi Albert Caquot(1881-1976) tarafından yapılan bir teklifle 1919’da açılan bu müze dünyanın en büyük ve en iyi havacılık müzelerinden biridir. Aynı zamanda sivil alanda açılan ilk müzedir. Müze Fransa-Paris’de Le Bourget’de bulunmaktadır. Müzede belirli faaliyetler bulunmaktadır. Faaliyetlerin ücretleri ise 4-18 yaş grubu için 6 Euro, 19-25 8 Euro, +26 4 Euro, +26 indirimli 3 Euro. Müzeye giriş ise ücretsizdir.

Müzedeki faaliyetler ise sırasıyla
-Pilot gezegeni (6-12 Yaş girebilir.)
-Planetaryum (4 yaş üstü girebilir.)
-Simülasyon pilotu (8-12 yaş girebilir.)
-Uçak paketi
-Gizli kokpit

Aynı zamanda müzede

-Prototip salon
-Concorde salon
-2. Dünya Savaşı salonu
Savaşlar, Hafif havacılık salon
-Açık alan
-Büyük galeri
-Yuvarlak salon
gibi ziyaret edebileceğiniz yerler bulunmaktadır.
Aynı zamanda çocuklar için belirli simülasyonlar bulunmaktadır.

ŞİMDİ HEP BİRLİKTE MÜZEDE SERGİLENEN UÇAKLARA BAKALIM.

B-747

Dünyanın en büyük uçak kazasına karışmış günümüzde birçok hava yolu şirketinde gerek kargo gerek yolcu taşımada görev alan bir zamanlar THY‘de kargo uçağı olarak’da kullanılan B-747-100 tipi uçağı bu müzede görebilir ve içine girebilirsiniz. 

A-380

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus şirketi tarafından üretilen 800+ yolcu kapasitesi olan ancak sayılı sayıda hava yolu şirketi tarafından kullanılan ve yolculuklarda gerek masrafı gerek kapasite yetersizliği yüzünden günümüzde yavaş yavaş emekliliğe doğru ayrılan A380‘i bu müzede görebilirsiniz (içi henüz ziyarete açılmadı).

CONCORDE

İngilizler tarafından yapılan saatte 2100+km yapabilen ilk uçuşunu 1969‘da yapan ancak 2003‘de karıştığı kazalardan dolayı kullanımdan çıkan sesten hızlı olan Concorde uçağını sizler de bu müzede hem orijinal hem de prototipi görebilir ve içine girebilirsiniz.

DC-47

Sivil adıyla DC-3 askeri adıyla DC-47 olarak bilinen uçak Amerika tarafından 10,000+ adet üretilmiştir ve sağladığı avantajlar vesilesiyle Türkiye dahil 90+ ülke tarafından kullanılmıştır. Zamanında Türkiye’de 221-222-223-224-225’inci filo komutanlıklarında görev yapmış, 1998 yılında emekliye ayrılmış ve yerini CN-235’e bırakmıştır. Sizler de ses efektleriyle donatılmış adeta 2. Dünya Savaşı’na götüren bu uçağa binebilirsiniz. 

Zeplin-kabin (Temsili Fotoğraf)


Daha önce kimimiz sayılı sayıda gördüğü zeplinleri tam olarak göremesek de bu müzede yukarıdaki zeplin kabinin bir başka benzerini görebilirsiniz. 

Eski tip savaş uçakları


Müzede modern havacılığın yanında ilk balonları, ilk zeplinleri maket şeklinde görebilirsiniz. Aynı zamanda müzenin iç mekanında uçakların nasıl çalıştığı ve nasıl havalandığını duvarlarda bulunan ekranlardan video eşiliğinde özet bir şekilde izleyebilirsiniz. Ve yine müzenin iç mekanında sizi dünya savaşlarına götürecek uçakları da görebilirsiniz. 

DC-8 (Temsili Fotoğraf)


Müzede modern havacılık bir yana havacılık tarihinin ilklerini de sergileyen bu müzede dünyanın ilk jet motorlu yolcu uçaklarından biri bulunur. Üreticisi Amerika olan bu uçak aynı zamanda en büyük dar gövdeli uçak unvanına sahiptir. Maliyeti ise zamanına göre 5.5 milyon Amerikan dolarıdır. (1960)

FW-190


Bir aralar Kayseri’de gömülü uçaklar olarak gündemimize giren savaş uçağı resimde gördüğünüz Le Bourget Havacılık ve Uzay Müzesi’nde sergilenen FW-100 savaş uçaklarıdır. Tarihine bakarsak Almanya tarafından üretilen Hava Kuvvetlerimiz tarafından 70+ alınan ve toplamda 20,000+ adet üretilen bu uçak Kayseri’de gömülü uçaklar olarak da ülkemizin gündemine girmiştir. “Kayseri’de Göümülü FW-190’ların Sırrı” adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

SPİTFİRE (Püsküren volkan)


Müzenin en özel koleksiyonlarından biri olan 2. Dünya Savaşı’na damga vuran uçaklardan biri olan Spitfire Le Bourget Havacılık ve Uzay Müzesi’nde de görebilirsiniz. Tarihine bakacak olursak İngilizler tarafından 20,000 adet üretilmiştir ve ilk uçuşunu 5 Mart 1936 tarihinde yapmıştır.

MÜZE İLE İLGİLİ EK BİLGİLER

  • Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Müzenin iç mekanında sigara içmek yasaktır.
  • Müzede evcil hayvan yasaktır (görme engelliler için rehber köpekler hariç).
  • 14 yaşından küçükseniz tek başınıza giremezsiniz (rehber olmadan).
  • Müzede kafe, salon, bar, gibi mekanlar mevcuttur.
  • Kiralanabilir alanlar bulunmaktadır.
  • Rehberli turlar için rezervasyon zorunludur.
  • Ücretsiz otopark mevcuttur.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap