F-104 VE KIBRIS BARIŞ HAREKATINDAKİ ROLÜ

İçindekiler

Merhaba değerli kokpitteyiz.com okurları;

Bugün ki yazımızda F-104 efsanesini ve kıbrıs barış harekatında yaşadığı anıları acısıyla tatlısıyla hatırlayacağız.

Nedir bu F-104 ?

Takma ismi Starfigther (Yıldız Savaşçısı) olan bu savaş uçağı Amerikan Lockheed firması tarafından tasarlanan bir süpersonik bombardıman ve önleme (intercept) uçağıdır. Rus muadiline bakacak olursak karşımıza MİG-21 uçağı çıkıyor.

1951’de Koreli savaş pilotları ile yapılan bir dizi röportajın ardından, Lockheed’in baş tasarımcısı Kelly Johnson , giderek büyüyen ve daha karmaşık savaşçıların eğilimini tersine çevirmeyi ve maksimum irtifa ve tırmanma performansına sahip basit, hafif bir uçak üretmeyi seçti. 4 Mart 1954’te Lockheed XF-104 ilk kez göklere çıktı ve 26 Şubat 1958’de üretim savaşçısı USAF tarafından çalıştırıldı. Sadece birkaç ay sonra, İkinci Tayvan Boğazı Krizi sırasında, Çinli MİG-15’lere ve MİG-17’lere caydırıcı olarak konuşlandırıldığında harekete geçti . General Electric J-79 ile ilgili sorunlar motor ve daha uzun menzilli ve daha ağır yüklere sahip avcı uçakları tercihi, USAF ile hizmetinin kısa ömürlü olduğu anlamına geliyordu, ancak 1961 Berlin Krizi ve 5.000’den fazla muharebe sortisi uçtuğunda Vietnam Savaşı sırasında hizmet için yeniden etkinleştirildi.

Starfighter, 1958’de hava hızı, irtifa ve tırmanma süresi için dünya rekorları kırdı ve üçünü de aynı anda tutan ilk uçak oldu. Aynı zamanda M61 Vulcan otomatik top ve AIM-9 Sidewinder füzesi ile donatılmış ilk uçaktı.

Bu yazımızda F-104’ün üretim bandında ki detaylarından bahsetmeyeceğiz ama tasarımını ele alacağız.

Tasarım;

F-104’ün gövdesi tamamen metaldi. Özellikle Duralumin, biraz paslanmaz çelik ve titanyum. Gövde, uçağın kanat açıklığından yaklaşık iki buçuk kat daha uzundu.

Dönemin çoğu jet avcı uçağı, aerodinamik performansı, kaldırma kuvvetini ve yakıt ve ekipman için iç alanı dengeleyen bir süpürme kanat veya delta kanat kullandı . Ancak Lockheed testleri, yüksek hızlı süpersonik uçuş için en verimli şeklin çok küçük ve ince, düz, ortaya monte edilmiş, yamuk bir kanat olduğunu belirledi.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Öncelikle şunu belirtelim. Yazının bu kısmında adanın coğrafi özelliklerini tarihini yaşanan olayları derinlemesine incelemeyeceğiz sadece F-104 ve uçaklar ile ilgili bölümüne bakacağız.

1974 Temmuz Hava Harekatları;

Türkiye bazı hava birimlerinin yerini değiştirmiş, Mobil radarların konumunu ülkenin güney tarafına Kıbrıs’a bakacak şekilde yerleştirdi. Bu arada 191. F-104G filosu Bandırma’dan Mürted’e taşındı.

İngiltere meydana gelen durumu düzeltmeye çalışsada işe yaramadı ve 20 Temmuzda Ayşe Tatile Çıktı! Harekat iki aşamalı olarak planlanmıştı 2. Aşamada 16 Ağustosda sona ermiştir.

Harekat boyunca birden fazla kez F-104’ler  kaza kırıma uğramıştır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap