Dornier Do 31

Alman Dornier Do 31 projesi 1960’ların başında dikey kalkış ve iniş yapan, bir askeri nakliye uçağı olarak başladı. Askeri gereksinimleri karşılamak için geliştirildi, ancak hiçbir zaman üretime geçemedi. Uçak yalnızca 1967-1969 yılları arasında VTOL uçuşunu araştırmak ve test etmek için deneysel uçak rolünde iki prototip olarak kullanıldı.

Dornier, iki çıkarılabilir bölmede asansör motorları ile hafif bir askeri V / STOL taşıması için bir tasarım çalışması gerçekleştirdi. V/STOL olarak yani dikey kalkış ve iniş yapan bir uçak tasarlanma nedeni ise o dönem savaş yıllarında (1950-60’lı yıllarda) havacılık resmen altın çağındaydı. Bir yanda Sovyetler, bir yanda İngilizler, Fransa vs. derken gerçekten de ciddi bir rekabet havası hakimdi.

Bu dönemde bir ülkeyi yenmek istiyorsanız havacılık sektöründe darbe yemesi çok önemli husustu, hele de bu ülke Almanya ise. Çünkü gerçekten havacılık sektöründe ciddi bir ilerleme kaydedebiliyordu Almanya. İşte tam da bu sebeplerden dolayı, Almanya da kapısına dayanan tehlikenin farkındaydı ve eğer pistleri bombalanırsa Almanya için hiç hoş şeyler olmazdı. Bu nedenle onlar da piste ihtiyaç duymadan dikey iniş ve kalkış yapabilen bir uçak yani V/STOL üretmeye karar verdiler. Ne hikmettir ki tam da bu süreçte birçok alternatif değerlendirilirken Dornier Do 31 ortaya çıktı.


1962’de Alman Federal Savunma Bakanlığı, Dornier’e Do 31 V / STOL nakliye uçağının tasarlanması için bir tasarım sözleşmesi verdi. Bu deneysel program kapsamında, üretim programı, tasarım ilkelerini incelemek için küçük ve büyük bir havada asılı teçhizat, yapısal test için bir uçak gövdesi ve hidrolik ve elektrik sistemler için bir sistem test standı içeriyordu. Yani Dornier Do 31 aslında, küçük hava alanlarına tedarik sağlamak için deneysel bir nakliye hava aracı olarak tasarlandı.

Dornier Do 31‘in en ilgi çekici yanı olan motorlarına göz attığımızda, her biri seyir uçuşu için güç sağlayan ve vektörlü nozullar aracılığıyla kalkış ve iniş sırasında kaldırma gücü sağlayan, 7000 kg itme gücüne sahip iki Rolls Royce Pegasus 5-2 kaldırma / itme motoruyla donatıldığını ve Hover uçuşta seyir motorlarını desteklemek için her biri 2000 kg itme gücüne sahip toplam sekiz Rolls Royce RB-162-4D’nin de kanat uçlarındaki motor yuvalarına yerleştirildiğini görürüz. Bu motorlar ona ciddi bir itiş ve kalkış gücü sağlıyordu.

 

Proje her şeyiyle mükemmel olmasına rağmen çok maliyetliydi ve Almanların bu maliyetle başa çıkacak güçleri yoktu o yüzden müttefiklerinden yardım istediler ancak kimse yardım eli uzatmadı. Hal böyle olunca da proje 1970lere gelindiğinde iptal edilmek zorunda kaldı. Oysa ki devam etseydi şu an günümüzdeki birçok uçaktan çok daha ileri seviyedeki teknolojisi ile gerçekten yaşayan bir efsane olabilir ve tarihin tozlu sayfalarına bu kadar erken gömülmek zorunda kalmazdı.

 

Uçak 20 yıldan fazla bir süre, Münih’in merkezindeki müzenin ana girişinin önünde göz alıcı bir yerde sergileniyordu. Ancak 1995 yılında, beş yıllık bir süre için restore edildiği için Flugwerft’e taşındı.

Son olarak değinmek istediğimiz bir nokta daha var. 1969 Paris Air Show’a yaptığı feribot uçuşu sırasında birçok dünya rekoru kıran Dornier Do 31, dünyada inşa edilen ilk ve şimdiye kadar tek dikey kalkışlı jet taşımacılığıdır.

 

Dornier Do 31 Özellikler

  • Menzil: 1.800 km
  • En yüksek hız: 730 km/sa
  • Kanat açıklığı: 18 m
  • Üretici: Dornier
  • İlk uçuş tarihi: 10 Şubat 1967
  • Motor tipleri: Turbofan, Turbojet

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

Dornier Do 228

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Sitenin havacılığa gönül vermiş yazarlarından birisiyim, aynı zamanda lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve ömrümü havacılığa adayabilmek için çabalıyorum. Kayseriliyim ve Kayseri' de yaşıyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap