de Havilland Venom

de Havilland Venom, tek motorlu, iki koltuklu avcı-bombardıman ve aynı zamanda da gece avcı uçağıdır. Uçağın üretim nedeni Soğuk Savaşın biçimlenme aşamasına girmesiyle birlikte o zamanlar hizmette olan de Havilland Venom, Vampire’den daha hızlı ve daha çevik ve bu nedenle yok edilmesi daha zor olan yeni bir avcı-bombardıman uçağına ihtiyaç duyulmasıdır. Bu nedenle İngilizler arayış içindeyken çözüm de Havilland DH 112 Venom avcı-bombardıman uçağı olmuştur.

de Havilland Venom ilk olarak 2 Eylül 1949’da uçmuştur ve bundan üç yıl sonra avcı-bombardıman uçağı, 1952’de FB1 olarak RAF hizmetine girerek yaşamına başlamıştır. de Havilland Venom 4.850 lb itme kuvveti üreten bir de Havilland Ghost 48 santrifüj akışlı motorla güçlendirilmiş, FB1, 4 x 20 mm Hispano topu ve 2 x 1.000 lb bomba veya 8 x 3 inç roket mermisi taşıyabilir kapasiteye sahiptir.

de Havilland Venom

Venom avcı-bombardıman uçağı yaşamı boyunca, 1948-60 yılları arası Malayan Acil Durumunda ve 1950’lerin ortalarında ve sonlarında Kenya’daki Mau Mau isyanı sırasında 45 ve 60 Filo RAF ve 14 Filo RNZAF ile operasyonel hizmet görmüştür. Uzak Doğu Stratejik Rezervinin bir parçası olarak ve aynı zamanda HMAS Sydney’den Vietnam’daki Vung Tau Limanı’na 1965’te hızlı asker nakliyesi için eskort görevlerinde bulunmuştur. İsviçre, DH 112’nin en üretken kullanıcısı olmuş ve 1953-1960 yılları arasında Västerås’daki özel gece savaşçısı F1 kanadında hizmet vermiştir. Ayrıca Orta Doğu’da Aden ve Umman’daki teröristlere karşı operasyonları destekleyen çok sayıda eylem görmüştür.

Venom’un varyantları, NF2 / NF3, 1953’ten 1957’de Javelin ile değiştirilene kadar hizmette kalmıştır. Bu uçaklar, AI radarı ile donatılmış ve yan yana oturma yoluyla pilot ve navigatör / radar operatörünü barındırmıştır. NF 2, 1953’te hizmete giren bir gece savaşçısıydı. İki kişilik bir ekip (pilot ve navigatör / radar operatörü) yan yana konumlandırıldı ve burnuna bir radar takıldı.
NF 3, ilk olarak 1953’te uçan ve 1955’te hizmete giren Venom’un son gece dövüşçü varyantıydı. Görece kısa bir kariyeri vardı ve 1957’de geri çekilerek Gloster Javelin ile değiştirildi. RAF için son Venom, 1955’te hizmete giren ve 250 üretilen tek kişilik FB 4’tür. Ayrıca NF 51 de ihraç versiyonudur.

Venom, en az 26 RAF filosuna sahip olmuş ayrıca da diğer 6 ülkenin hava kuvvetleri tarafından da işletilmiştir. Uçak 1962’de RAF hizmetinden çekilmiş, ancak 1983’e kadar İsviçre Hava Kuvvetleri ile uçmaya devam etmiştir.

Sea Venom, 1966 yılının ortalarında RAN hizmetinden aşamalı olarak kaldırılmaya başlandı ve yerine ABD McDonnell Douglas A4 Skyhawk geldi, ancak 724 Filosu Haziran 1973’e kadar dört hedef çekme uçağı olarak çalıştı. Kalan uçakların bir kısmı hurdaya satıldı veya Nowra’da yangınla mücadele eğitimi için. kullanıldı. Birkaçı da müzede sergilendi. Ayrıca günümüzde, yaklaşık beş Venom ve tek bir Deniz Zehri, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İsviçre, Avustralya ve Yeni Zelanda’da hala savaş kuşları olarak uçmaktadır.

de Havilland Venom Özellikler

  • Kullanıma sunulma tarihi: 19 Nisan 1951
  • Üretiminin durdurulduğu tarih: 1962
  • Uzunluk: 9,7 m
  • Menzil: 1.730 km
  • Motor tipi: de Havilland Ghost
  • Üreticiler: De Havilland, SNCAS

Bu yazıyı da beğenebilirsiniz:

de Havilland Hornet

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Sitenin havacılığa gönül vermiş yazarlarından birisiyim, aynı zamanda lise üçüncü sınıf öğrencisiyim ve ömrümü havacılığa adayabilmek için çabalıyorum. Kayseriliyim ve Kayseri' de yaşıyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap