CONCORDE

Tarihte ses hızını aşan tek yolcu uçağı olan Concorde, 1962’de Fransa ve İngiltere ortaklığında “sesten hızlı uçak” projesi kapsamı ile tasarlanmaya başladı1976’da pist başına gelerek ilk ticari uçuşunu yaptı. 

Sadece British Airways ve Air France tarafından kullanılan Concorde, 1977’den itibaren de ilk Paris ve New York arasında yolcu taşımaya başladı. 27 yıllık uçuş hizmeti boyunca sadece 20 adet üretilen bu süpersonik jet 2003 yılında acı bir kazaya karıştı ve yüksek maliyet sebepleri ile göklerden ayrıldı. Üretimden kalkmasının bir diğer sebebi de uçarken yaptığı sonik patlamalar nedeniye şok dalgası oluşturması olarak belirtildi. 
CONCORDE’NİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 
  • Concorde havada saatte 2.132 kilometre hıza ve 18.200 kilometre yüksekliğe çıkabiliyordu. 
  • Dış yüzeyi çok hafif ve ısıya dayanıklı titanyumdan yapılan Concordeler uçarken; dış cephe sıcaklığı 92 derece, burun kısmı ise 130 dereceye kadar ısınıyordu. Sıcaklık yüzünden genleşen dış yüzeyde uçak boyu 7.5 cm uzamaya sebep oluyordu. 
  • Geniş gövde olarak üretilen Concordeler 200, dar gövde olarak üretilen Concordeler 125 yolcu taşıyabiliyorlardı. 
  • Uçağın 4 adet Rolls Royce motoru, afterburner sistemine sahip. Sesüstü hızda uçabilmek için gerekli gücün sağlanması için bu sistem kullanılıyordu. Delta şeklinde tasarlanan kanatlar ise uçarken düşük sürtünme sağlamak için dizayn edilmişti. 
  • Yakıt maliyetleri çok yüksek olan bir Concorde, kendisinden 2,5 kat fazla yolcu taşıyan bir uçaktan 4 kat fazla yakıt tüketiyordu. 
  • Concorde 27 yıllık uçuş hizmeti boyunca bir kez Atatürk Havalimanı’na da iniş yaptı. 
CONCORDE KAZASI NASIL GERÇEKLEŞTİ? 
25 Temmuz 2000 yılında Air France Havayolları’na ait, F-BTSC tescilli, AFR4590 sefer sayılı Concorde uçağı, Fransa’nın ise en büyük havalimanı olan, Charles de Gaulle Havalimanı’ndan kalkış yapmak için hazırlanıyordu. 
Alman tur şirketi  Deilmann tarafından, New York’taki tur gemisine katılmak üzere bir grup Alman yolcu için Concorde kiralandı. Air France’ın Concorde’u yolcularını aldı, kalkış için taksi yapmak üzere pistin başına doğru ilerledi. Pilotlar motorları çalıştırmaya başladı. 
Pistin başına geldiğinde son kontrolleri yapan pilotlar bir sorun olmadığına karar verip kalkış yapmak için kuleden izin istediler. Kuleden kalkış için izin verilmesiyle beraber pilotlar, turbojet motorlarına güç vermeye başladılar. Pistte hızlanan Concorde pistten ayrılmak üzere son sürat hız aldı. 
Uçak tam burnunu havalandırmıştı ki aniden gelen bir patlama sesiyle motorlar alev almaya başladı. 
Sol arka motorda büyük bir yangın çıktı. Pilotlar, V1 hızını çoktan geçtikleri için kalkışı iptal edemediler ve uçağın burnunu yükseltip kalkışa devam ettiler. Kuleden gelen “Arkanıza duman var.” çağrısına ise “Anlaşıldı.” şeklinde yanıt verdiler. 
Concorde’un hızı çok seri bir şekilde düşüyor, uçak sola yatmaya başlıyordu. Pilotlar ise prosedür olarak yanan motoru söndürdüler ve uçağa hız kazandırmaya çalıştılar. Concorde kalkışa devam ederken “Stall” durumuna geçti ve hızını kaybederek piste çok az bir kilometre varken yere çakıldı.  
Concorde havalimanının otelinin üzerine düştü. Uçaktaki 100 yolcu ve 9 mürettebatın tamamı hayatını kaybetti. O anda otelde bulunan 4 kişi de bu kazanın talihsiz kurbanları arasında yer aldı. Toplamda 113 kişi bu kazada hayatını kaybederken, otelde bulunan birçok kişi de yaralandı. 
Gerçekleşen bu kaza ilk süpersonik jet kazası olarak kayıtlara geçti. British Airways ve Air France mühendisleri Concorde’larda yaptıkları inceleme sonuçlarında 7 uçaktan 5’inin kanatlarında kırıklar ve çatlaklar olduğunu gözlemleyerek rapor hazırladılar.
İncelemeler sonucunda hazırlanan raporlarda ise uçağın düşme nedeni: Ondan önce kalkış yapan başka bir uçaktan düşen parça önce uçağın tekerleklerine çarpmış olması sebebiyle sekerek sol kanadının altındaki yakıt depolarına vurmuştu. Delinen kanat ve depodan akan oluk oluk yakıt uçağın alev almasına neden olmuştur ” şeklinde belirtildi. Kazadan sonra da Concorde uçuşları iptal edilmeye başladı. 2 yıl içerisinde de bütün Concordelar yere indirilerek uçuşları durduruldu ve bir daha asla efsane Concordelar üretilmedi. 


E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap