Avro Vulcan

Avro Vulcan delta kanatlı bir stratejik bombardıman uçağıdır. İlk üretim modeli Vulcan B.Mk 1 olmuştur. Vulcan B.MK1’den  yirmi beş adet1952’de sipariş edilmiş ve ilk Vulcan filosu 1957’de faaliyete geçmiştir. Vulcan  B.Mk 1’ler iki prototipe benziyordu. İlk üretim modelleri düz delta kanatlıydı ancak bunlar daha sonra kıvrımlı kanat tasarımına gidildi. Prototip modelleri, kıvrılmış kanat haricinde prototipler hep birbirine benzemiştir.

Vulcan B.Mk 1’i 1955’te başlayan geliştirme ile Vulcan B.Mk 2 takip etti. Sistemler yenilenmiş ve kanatlar uzatılmıştır. 17.000 lbf (30000 beygir ) itme gücüne sahip yeni Bristol Siddeley Olympus 201 serisi motorlar takılmıştır. Yeni güncellenmiş elektrik sistemi, uçuş sırasında yakıt ikmali yapabilme imkanı, güçlendirilmiş bir alt takım , B.Mk 1A’da bahsedilen karşı önlemler paketi yukarı yükseltme ve uçakların performansında genel iyileştirmeler B.Mk 2 prototip’in kısaca yeni özellikleridir. B.Mk 2 prototipinin ilk uçuşunu 19 Ağustos 1958’de yapmıştır.

Vulcan B.Mk 3, Gam-87 Skybolt füzesini taşıyabiliyordu ancak, Amerika’daki Skybolt balistik füzesinin üretimi  durduktan sonra nihayetinde B.Mk 3 projesi iptal edilmiştir.Avro Vulcan, pilot ve yardımcı pilot, bir sistem operatörü, bir navigatör ve bir radar operatöründen oluşan beş mürettebat taşıma kapasitesine sahip olup yanı sıra iki kişilik ek oturma yeri de vardır. Uçağın kokpiti çerçeveli beş adet camın yanı sıra sol ve sağ tarafta küçük dairesel pencereler aracılığıyla geniş bir görüşe sahipti.

Avro Vulcan bomba bölmesinde 21.000 libreye kadar mühimmat taşıma kapasitesine sahipti. Ve bu onu SSCB’ye karşı caydırıcı bir silah yapmıştır. Özellikle Avro Vulcan soğuk savaş döneminde stratejik bir bomba uçağı olarak hem caydırıcı olmuş hem de çok iyi iş çıkarmıştır.

Avro Vulcan Teknik Özellikler

  • Uzunluk: 30,45 metre
  • Kanat Açıklığı: 33,83 metre
  • Yükseklik: 8,28 metre
  • Boş Ağırlık: 106.000 lb (48.000 kg)
  • Motor: 4 x Bristol Siddeley Olympus 301 turbojet motor
  • Mürettebat: 5
  • Maksimum İrtifa: 55.000 feet
  • Maksimum Menzil: 7,400 km
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Ben Alaeddin Şimşek. Bu sitede editör ve yazar olarak görev yapmaktayım. İleride pilot olmayı düşünüyorum. Yazılarıma yorum yapmayı unutmayın. Ayrıca sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilirsiniz. Hepinize kırımsız uçuşlar:)

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap