APU (Auxiliary Power Unit) Nedir?

Uçaklarda yer alan APU (Yardımcı Güç Üniteleri)’ların çalışma prensiblerine ve hangi durumlarda kullanıldığını inceledik.

İçindekiler

APU, yardımcı güç ünitesi anlamına gelir ve uçakların dışında bazı büyük kara taşıtlarında da yer almaktadır.  Ana amacı güç kaynaklarının devre dışı kaldığı durumlarda sisteme gerekli olan enerjiyi sağlamak olarak tanımlanabilir.

APU’ların Temel Görevleri

Bir uçak apronda iken APU’yu motor çalıştırma ve Air Condition için kullanabilirken hava da olan bir uçak ise sadece yedek elektrik kaynağı olarak ihtiyaç halinde faydalanabilir.

Günümüzde APU genellikle uçakların kuyruk kısmında yer alırken APU’nun konumu bazı uçak tiplerinde farklılık gösterebilir.  Peki APU’lar motor çalıştırmaya nasıl katkı sağlıyor? Aslında bu sistem, küçük gaz türbinli motor olarak, uçağın motorunu çalıştırmak için gerekli olan basınçlı havayı sağlamak amacıyla kullanılar. Yukarıda da değindiğim gibi uçuş esnasında da uçağa elektrik sağlayan sistemlerde arıza olması halinde, uçak için gerekli olan azami elektrik enerjisinin sağlanması içinde kullanılır.

APU Nasıl Çalışır?

APU sisteminin çalışmasını kısaca inceleyecek olursak,  yolcu uçaklarında kullanılan APU sisteminin bir parçası olan ve kokpitte yer alan APU siviçte “OFF”, “ON” ve “START” pozisyonları bulunmaktadır.

APU sivicin START pozisyonuna alınmasıyla uçağın bataryasından ve farklı tiplerde ayrıca uçakta yer alan APU bataryasından alınan enerji ile APU’ya ait air inlet door açılır. Genellikle bu tür sistemlerde kapaklar tam açılmadan sistem çalışmaya başlamamaktadır. APU sistemine ihtiyaç duyulan kapak açıldıktan sonra APU’nun ilk hareketini verecek elektrikli küçük motor vasıtasıyla belirli bir devre gelmesi sağlanır.

APU ilk hareketi sonrasında belirli bir devre gelerek istenilen elektrik, hava ve hidrolik takatini sağlamaya başlar. Sistemin teknik olarak çalışma prensibi her yardımcı güç ünitesi için küçük farklılıklar içersede  temelde  benzerdir. Belirli bir uçağa ait APU sisteminin çalışma prosedürleri, arıza durumları gibi daha ayrıntılı bilgiler için o uçağa ait uçuş personeli operasyon el kitabına veya bakım dokümanlarına bakabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap