Oraj Nedir?

Oraj Nedir?

Oraj, tabanı 4 kilometrenin altında bulunan, kümülüs bulutlarının (kümülonimbus) dikey olarak gelişmesiyle oluşan konvektif fırtına bulutuyla meydana gelen bir hava olayıdır. Genellikle yağışlarla, şiddetli rüzgarla, şimşek veya yıldırımlarla görünür. Aynı zamanda yoğun kararsızlık, yüksek nem oranı, yeryüzü ile temas eden havanın azalışı ve hava kütlesini yukarı zorlayan bir oluşum da orajın meydana gelmesinde rol oynayan birkaç etmendir. Orajın dört alt sınıfı vardır (Süper Hücre, Bora Hattı, Çoklu Hücre ve Tek Hücre).
Oraj, istasyona yaklaşırken barometre değeri düşmeye başlar. Oraj biraz daha yaklaşınca barometre biraz yükselir ve rüzgar tam tersi yönde yön değiştirerek rasatçıya doğru esmeye başlar. Kuvvetli yağışın başlamasıyla da barometre tekrar düşer. Orajların meydana geldiği bulutlarda taban sıcaklığı yaklaşık olarak 0 °C, tepe sıcaklığı ise -20 °C ‘dir. Bulutun elektrik yüküne bakıldığında tavanın pozitif, tabanın negatif olduğu görülür.

Peki oraj bulutu uçaklar için tehlikeli midir?
Bu hava olaylarının meydana geldiği bölgelerde haliyle tabandan tavana yüksek bir hava akımı oluşabilir.
Oraj bulutu, uçuş esnasında karşılaşılması istenmeyen durumlardan biridir ve meteoroloji birimleri tarafından gerekli talimatlar, hava kontrol görevlilerine iletilir. Yani uçak rotaları belirlenirken oraj riskine dikkat edilir. Oraj riskinin yüksek olduğu durumlarda rötarlar yaşanabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Havacılığa gönül vermiş kişiler olarak sizler için yazılar paylaşıyoruz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap